Дачић: Знајући Вучића, биће избора

Министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић, изјавио је данас да, познајући председника Александра Вучића, очекује да се, истовремено са градским изборима у Београду одрже и ванредни парламентарни избори.

Очекујем! Знајући Вучића, очекујем! Постоји један израз ‘не чачкај’, а опозиција се стално чачка, а моли Бога да он не распише изборе. А знајући њега, нисам сигуран да се то неће десити„, рекао је Дачић гостујући у емисији „Око“ на РТС-у.

Он је напоменуо да не верује да ће се то догодити у децембру, „али у марту – што да не“.

„Ужелео сам се избора“, додао је Дачић.
Нека се онима који су признали Косово деси исто

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују.

Он је, гостујући на РТС-у, рекао да се Каталонија не угледа на бившу Југославију, већ на Косово.

Они се угледају на Косово јер имају једностране акте, али и неке републике бивше Југославије су водиле такву политику. Кратак је пут од подршке јединству земље до брзог признања новонастале реалности као што је била Словенија, Хрватска, да не причам о Косову„, каже Дачић.

Према његовим речима, Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују.

Више не зависите од међународног права него од сплета међународних околности. Србија не признаје било какве једностране акте и подржавамо јединство Шпаније„, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, сада многи размишљају да ли су били исправни акти када је реч о Косову.

Чини ми се да су схватили да ће се проблем обити и њима о главу. Ми не ликујем због тога, али опет, волео бих да се земљама које су признале Косово деси исто па да ми одлучујемо да ли је реч о међународном праву„, рекао је Дачић.

Он је додао да је Косово одавно постало „нежељено дете“.

То у суштини не знају како више да оправдају. Док Британци говоре да смо ми геноцидни народ, ја треба да водим рачуна како ћу да говорим о њима да се не увреде. Нека ме Вучић смени али ћу говорити како наш народ гледа на то„, истиче Дачић.