ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА – неприхватљив случај „Лазаревић“

И даље не јењавају реакције због одлуке да генерал Владимир Лазаревић, у Хагу осуђен за ратне злочине на Косову, буде гостујући предавач на Војној академији.

Канцеларија високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини саопштила је да би Србија требало да поштује европске стандарде, а њени званичници жртве прошлих ратова.

Министар војни Александар Вулин ангажовао је хашког осуђеника генерала Владимира Лазаревића да подучава будуће српске официре – са речима да је заувек прошло време стида.

Али, оно чега се српска Влада не стиди, Брисел сматра неприхватљивим.

У одговору приштинском порталу Газета експрес, Канцеларија високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини наводи да се очекује да политички лидери поштују жртве прошлих сукоба и да искрено промовишу помирење на западном Балкану.

Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ не може да одступа од тих принципа док се именовање особе која је осуђена за ратне злочине у Војној академији сматра противно европским стандардима“, навела је.

По други пут у последњих десет дана премијерка Ана Брнабић није желела да коментарише чињеницу да осуђен за ратне злочине предаје на Академији. Без одговора је остало и питање како коментарише поруке из Брисела да се то противи европским стандардима?

Не бих данас давала изјаве о томе, хвала Вам“, рекла је.

Реакције Америке и ЕУ су очекиване, али осим што прави лошу слику о себи, Србија због Лазаревића неће сносити озбиљније последице – сматра Бобан Стојановић са Факултета Политичких наука.

Тренутно је пут Србије ка Европској Унији условљен другим стварима, тако да не верујем да ово може да буде камен спотицања у генералном путу Србије, али дефинитивно очекујем да ће сваки наш званичник добити неку врсту прекора. И то је нешто што ће, нећу рећи успорити европски пут, али може га омести у неким стварима“, каже.

Подсетимо, када је после десет година напустио затворску ћелију и 2015. се вратио из Хага, осуђен за ратне злочине – генерал Владимир Лазаревић тврди да су му још одмах по повратку, тадашњи министри правде и одбране – Никола Селаковић и Братислав Гашић понудили место за катедром Војне Академије.

(intermagazin.rs)