Руси отворено: Хрватска заузима централно место

Загреб – Челни човек руске нафтне компаније Росњефта Игор Сечин изјавио је како Хрватска заузима централно место у Росњефтовој стратегији регионалног развоја.

Он је додао и да разматрају могућности уласка у власничку структуру Ине.

Појаснио је како им је Хрватска интересантна из више разлога – од стратешке вредности Инине имовине до локације нафтних терминала преко којих руска компанија може да тргује својим производима у окружењу.

Све то може да буде темељ стварања центра трговине усмереног на тржиште Медитерана и централне Европе, рекао је Сечин у интервјуу за Јутарњи лист.

Нагласио је како је упознат с чињеницом да је хрватска Влада већ неколико пута изјавила да очекује модернизацију рафинерија, међутим да је мађарски МОЛ, као највећи деоничар Ине, најавио планове за затварање постројења у Сиску тврдећи да производња наводно није исплатива и да радника има превише.

Ако Росњефт уђе у власничку структуру Ине, компанијина постројења биће модернизована и моћи ће да производе нафтне деривате у оквирима тржишне рентабилности„, рекао је Сечин.

Одговарајући на питање на чему темељи своје прогнозе да Инине рафинерије могу бити конкурентне, Сечин је истакао како примећује да пад цена нафте није довео до пада цена нафтних деривата у Европи јер је појефтињење сировине било компензовано повећањем акциза.

У том контексту рафинерије на Медитерану имају значајни потенцијал захваљујући предностима у логистици„, рекао је додавши како због тога разматрају могућност јачања свог присуства на овом тржишту.

Кроз стварање интегрисаног ланца ‘производња – прерада – продаја’, желимо да допремо до крајњег потрошача. То можемо да оставримо у Хрватској и зато сам сигуран да потенцијал за развој постоји те да ћемо успети да изградимо стратешко партнерство с хрватском Владом у Ини„, рекао је Сечин.

Подсетимо, швајцарски Савезни суд одбио је захтев званичног Загреба за поништавање арбитраже коју је Хрватска изгубила у спору са мађарском нафтном компанијом МОЛ.

(KLIX.BA)