ШОК У ПРИШТИНИ: Амбасадор Шпање прецртао Харадинаја!

Шпански амбасадор при НАТО Мигел Агире де Карсер, који је био у делегацији Северноатлантског савеза која је посетила базу Кфора у Приштини прошле недеље, захтевао је да се представници косовских власти на састанцима не представљају функцијама које обављају, као и да представници Косовских безбедносних снага буду без униформи јер Шпанија не признаје независност Косова, због чега ове личности за њих немају званичан статус

Овакви „услови“ значе да Рамуш Харадинај не би могао да се представља као премијер Косова, па је Харадинај, како преносе приштински медији, отказао састанак с делегацијом, а затим и да учествује на заједничкој конференцији с високим званичницима НАТО у штабу Кфора.

Делегацију НАТО предводила је заменица генералног секретара НАТО Роуз Готемелер. Она се састала с председником привремених институција Хашимом Тачијем и Харадинајем у згради косовских институција и, како преносе медији, косовским званичницима се обраћала само личним именима, без помињања функција. На тај састанак дошли су амерички и британски амбасадор.

Иначе, Роуз Гетемелер је поручила да је трансформација БКС питање за власти Косова, али да то мора да буде изведено у складу са одговарајућим уставним процедурама. Она је поручила и да ће Кфор остати на Косову онолико колико то буде потребно.

(informer.rs / novosti.rs)