ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ево неколико првих симптома МАЛИХ БОГИЊА!

Мале богиње су се за само месец дана појавиле код 36 особа у Србији, укључујући и српске енклаве на Косову и Метохији

Мале богиње су се за само месец дана појавиле код 36 особа у Србији, укључујући и српске енклаве на Косову и Метохији

Температура већа од 40 степени, оспе, малаксалост, цурење носа и кашаљ, црвене и водњикаве очи, све су то симптоми малих богиња.

Стручњаци кажу да је довољан само један контакт са зараженом особом и неминовно долази до ширења болести, као и да једна особа може заразити њих 15.

Епидемиолози упозоравају да је хируршка маска релативна заштита, а једина поуздана је управо ММР вакцина које се многи плаше због негативне и неосноване кампање која се води против ње.

„Зараза се врло брзо шири, дете је заразно и пре него што се појаве први симптоми“, упозоравају епидемиолози.

Два дана пре појаве симптома, када је дете наоко здраво, оно је извор заразе. Када добије високу температуру и четири до пет дана од појаве оспи оно може да зарази друге особе.

Лекари наводе да период инкубације болести траје од 10 до 12 дана, да се оспе појављују између два и четири дана од почетка, а пролазе после четири до шест дана.

ММР вакцина се даје у другој години живота, а важно је да дете буде потпуно здраво када се вакцинише.

Примање вакцине се одлаже уколико дете има температуру преко 38 степени, стомачну инфекцију с повраћањем, када имунитет детета може да ослаби и када има црвенило по кожи.

Осим малих богиња, ММР вакцина штити и од друге две вирусне болести: црвенке (рубеолус) и заушака (мумпса). И рубеола спада у групу осипних грозница, где се, поред повишене температуре, кашља, јављају и различите оспе на кожи.

(ТЕЛЕГРАФ)