НЕМЦИ ДИЖУ РАМПУ: Радници из ЕУ нису довољни

У Немачкој потражња за радном снагом и даље расте тако да је у трећем кварталу ове године било отворено 1.097.600 радних места.

Стручњаци процењују да велику потражњу за стручном радном снагом неће бити могуће покрити појачаним усељавањем из земаља Европске уније, као што је то случај протеклих година и подстицајним мерама у образовном сектору, него и отварањем немачког тржишта рада за стручњаке из целог света.

То је 175.000 више него у истом периоду прошле године, саопштио је Институт за истраживање рада (ИАБ), који делује у склопу Савезне канцеларије за запошљавање.

У поређењу са прошлом годином потражња је нарочито порасла у прерађивачком сектору, промету и логистици – рекао је Алеxандер Кубис из ИАБ-а.

Потражња је такође и даље велика у сектору услуга, грађевине и трговине.

Највећа потражња влада у мањим компанијама са највише 50 запослених, иза којих следе средње велика подузећа.

ИАБ четири пута годишње испитује компаније које су при канцеларији за запошљавање пријавиле отворена радна места.

Крајем октобра изнова је забележена ниска стопа незапослености, а износила је 5,4 одсто. У октобру ове године било је 150.000 незапослених мање него у истом периоду прошле године.

Тема новог усељеничког закона, по узору на класичне усељеничке земље попут Канаде или Новог Зеланда по бодовном систему, тема је и актуалних коалиционих преговора између демокршћана, либерала и зелених при чему су либерали највећи заговорници отварања тржишта рада.

(intermagazin.rs)