НИШТА НИЈЕ ГОТОВО! РУСИЈА РУШИ ПРЕСУДУ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ?! Москва стала у одбрану српског генерала!

Државна дума Руске Федерације наложила је јуче хитну анализу хашке пресуде генералу Ратку Младићу којом је он у среду осуђен на доживотну робију због измишљеног геноцида у Сребреници и наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Председник Думе Вјачеслав Володин наложио је Комитету за међународне послове да размотри све аспекте скандалозне хашке пресуде и предложи конкретна решења како на њу реаговати. Званична Москва ће, јављају руски медији, „питање Младића“ покренути и у Савету безбедности УН, који је оснивач Хашког трибунала.

Снажна реакција Русије на пресуду Младићу уследила је одмах пошто је Павел Дорохин, шеф Комитета за одбрану Младића, током заседања Думе предложио колегама да размотре начине на које би Москва стала у одбрану генерала. Његов предлог наишао је на пуну подршку огромне већине руских посланика.

– Хајде да дамо налог Комитету за међународне послове, који ће изнети своје гледиште. Потребна је хитна и одлучна акција руске државе – истакао је Вјачеслав Володин, председник руске Думе.

Да Москва спрема дипломатску офанзиву против хашке пресуде Ратку Младићу, потврдила је јуче и Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије. Она упозорава да Хаг наставља са политизованим и пристрасним радом.

– Пристрасно, антисрпско тумачење трагичних ратних догађаја не само да не доприноси кажњавању злочина већ и подрива поверење на Балкану. Хаг није успео да непристрасно казни све кривце ужасних злочина. Москва очекује да ће разматрање свих предмета предатих Хагу, као и Младићева жалба, бити максимално ефикасно, професионално и непристрасно обављено – истакла је Захарова, подсетивши да је Хаг у мају одбио да Младића привремено пусти на слободу ради лечења у Русији.

Адвокат Новак Лукић, с друге стране, оцењује да доживотна пресуда Младићу није изненађење, али додаје да је ретко која одлука судије Алфонса Орија постала правоснажна.

– Три члана судског већа који су одлучивали о Младићу били су председници већа која су одлучивала о Сребреници, а то су случајеви „Толимир“, „Перишић“, „Галић“ и „Крајишник“. Председавајући судија Алфонс Ори иза себе нема ниједну потврђену пресуду, већ су све или укинуте или преиначене. Иначе, жалбени поступак неће кратко трајати. Без обзира на то што се Хашки трибунал гаси, тај процес би могао да траје дуже од две године… – упозорава Лукић.

Лидер СРС Војислав Шешељ каже да је потребан одлучан српски одговор на пресуду и позива Владу да формира научни институт који би се бавио проучавањем судске праксе Хашког трибунала.

– Србија мора да пружи квалитетан и стручан одговор на све што се дешавало у Хагу. Нису довољне само политичке изјаве и фразе. Лако је дезавуисати Хаг политичким, али важно је да се то уради и правним аргументима. Пресуда Младићу донета је противправно и судије нису указале ни на једну директну везу Младића и злочина који му се приписују. Флоскула о удруженом злочиначком подухвату коришћена је свуда тамо где нема доказа…– закључује Шешељ.

Нема ревизије тужбе БиХ против Србије

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да пресуда Младићу не може бити коришћена за евентуалну ревизију тужбе за геноцид против Србије.

– Тужба против Србије већ је била поднета и одбачена је. Истекли су рокови за подношење ревизије, тако да не видим начин да пресуда може бити коришћена, нарочито пошто је ово само првостепена одлука – рекла је Кубуровићева.

Претходно је шефица Удружења „Мајке Сребренице“ Мунира Субашић поручила да ће након пресуде Младићу тужити Србију и РС.

(informer.rs)