Без руског гаса Немачка живи 20 дана, Италија 15, а остатак Европе боље и да не рачуна

Уколико се прекине руски извоз гаса у Италију, земља ће имати само 15 дана пре проглашења ванредне ситуације, анализирају тамошњи медији.

Руски медији су ово, чини се, једва дочекали, па је Рашта тудеј поставила питање колико Европа заправо зависи од руског гаса и могу ли Американци то да надоместе.

У Италији, удео руског гаса је око 37 одсто. У Немачкој нешто мање око 28 одсто. Немачке компаније могу без руско гаса недељу дана дуже од италијанских“, каже Петр Пушкарев, аналитичар тржишта.

Ово питање постављено је у италијанској штампи после фаталне експлозије у асутријском гасном погну, што је озбиљно нарушило испоруке гаса Европи.

Опасно је то што су друге земље у Европи више зависне од руског гаса него Италија или Немачка, рекао је аналитичар.

Зависност Словеније, Грчке и Мађарске је на нивоу од 41 до 45 процената. Без гаса из Русије, они би могли да се суоче с великом неташицом и то у року од дест дана“, рекао је Пушкарев.

Додао је да Чешка, Словачка, Финска, Литванија, Летонија и Естонија скоро 100 одсто зависе од руског гаса.

Према речима Пушкарева, корак ка снабдевању течног гаса из Катара и САД је важно за Европу, али само као алтернатива у случају ванредног стања као што је било ово у Аустрији.

ЛНГ је скуп. То би потрошаче коштало 50-70 посто више од гасовода, и једноставно се не тражи у великим количинама због техничких проблема. Дакле, Вашингтон нема ниједну шансу да склони Русију са европског тржишта гаса „, рекао је Пушкарев.

То је разлог зашто САД врше притисак на Европу, додао је он

(novosti.rs)