СРПСКА АМБАСАДОРКА ВАРКИ ФОНДАЦИЈЕ ОМИЉЕНА У РЕГИОНУ

Јавност Србије је ових дана сазнала да је мионичка сеоска учитељица шрепозната као једна од 50 најбољих наставника на целом свету и да је потенцијална добитница награде од милион долара коју би већ сутра могла да уложи у развој српског руралног образовања.

Ученике другог разреда Издвојеног одељења мионичке Основне школе “Милан Ракић” у Бањи Врујци, учи једна од 50 најбољих учитељица на свету! Та титула припала је Жељани Радојичић Лукић, на планетарном конкурсу за најбоље наставнике, који организује Варки фондација чије је седиште у Лондону.

Жељана, избеглица са Озрена, из Бановића, у Босни и Херцеговини, у Бању Врујце доселила се 1992.године, ту се запослила као учитељица, а за учешће у престижном такмичењу “Global Тeacher Prize”, номиновала је Весела Богдановик, колегиница из Македоније, која је 2014. године била међу 50 најбољих наставника света. Ево шта нам је о овом српском успеху рекла Весела Богдановик:

Избор колегинице Жељане у 50 најбољих наставника света за мене значи да је „Глобал Тичер“ остао веран у намери да поштују квалитет просветних радника и да је оцена квалитета једна „чаролија“ са којом се и даље бави светски жири у избору најбољих наставника „Глобал Тичер“. Желела бих да сви погледају Жељанин апликациони филм, мада он садржи само део онога доброг што је она до сада урадила за образовање своје земље, и биће вам јасно да Србија у овом моменту нема само једног од 50 најбољег наставника света, него има најбољег наставника света. Желела бих да сви ово добрo упамте, да не буде да нисте на време сазнали. И желела бих да сви ви у Србији будете поносни, као што сам ја, и да верујете у квалитет који живи у вашој и нашој Жељани, јер „Глобал Тичер“ планира и даље да ради с поштовањем и професионалношћу.

Жељана је аутоматски номинована и за одабир у првих 10 светских предавача, који ће бити одржан у фебруару. То ће само бити увод у проглашење најбољег наставника света које ће бити организовано у Дубаију током марта 2018. године. Награда који ће добити пнајбољи од најбољих наставника на планети је милион долара. Да ли Жељана заслужује ову награду питали смо и Зорицу Ивановић, професорку српског језика у Техничкој школи у Параћину и ево шта она мисли:

Жељана поседује непресушну креативну енергију, коју шири на све око себе: на своје ученике, сараднике, али и на колеге који су од ње далеко стотинама километара, који је само прате преко друштвених мрежа. То Жељану издваја од многих других фантастичних просветних радника. Она не утиче само на своје ђаке, већ и на средину у којој живи, на армију учитеља које својим идејама покреће да у учионицу уђу са намером да побољшају свет.

У званичној биографији предстанице Србије објављеној на сајту организатора избора најбољег наставника света наводе да је Жељана прво организовала пројекат сређивања старе и неопремљене учионице, а да је 2011. године покренула пројекат “Чаробно село”, у ком ученици и наставници заједно развијају знања, вештине кроз интегративни приступ. Ђаци под отвореним небом уче у креативним радионицама, а предавачи су маскирани у виле из словенске митологије.

Ево како на овај пројекат гледа професорка Медицинске школе из Шапца Тања Марковић Топаловић: „Жељанино Чаробно село „чучи“ у свима нама, само је она била више од нас „цвет смео да мирише“ спремна да се бори за своје идеале. Чаробно село и Креативна чаролија саздани су чистом љубављу, ентузијазмом и креативношћу у пасивном простору Колубарског округа. Њене идеје значајно су „продрмале“ регион и показале како се могу имплементирати нове методе интегративног, пројектног и креативног учења. Жељана истовремено и ствара и мењапростор око себе. Промене су и квалитативног и квантитативног садржаја. Она показује и доказује да у посебно креаираним просоторима подстицајне школске архитектуре, може да тече једна сасвим нова активна настава.Жељана је пионир у креирању амбијенталне и интегративне наставе у свом радном простору. Тешко ју је пратити, а још теже ићи у корак са њом. Она увек иде даље. Она увек може и брже и више.

Слично размишља и Биљана Ристић, млада учитељица са Новог Београда: „За мене лично колегиничин пласман је и нада да ће се кроз уважавање њених идеја интегрисање насатвних садржаја у амбијенталним учионицама увести као обавезна у школски план и програм. Лично подржавам и често примењујем такву наставу јер у школи у којој тренутно радим постоје услови. Колегиница Жељана има модеран, занимљив и активан приступ извођењу наставе. Одличан пример за то су амбијенталне учионице које је она осмислила кроз пројекат „Чаробно село“ који је јединствен, не само код нас, него и у свету.

Најкреативнија српска учитељица је и аутор престижног и највећег образовног фестивала у овом делу Балкана, а да је овај фестивал у срцима многих креативних наставника сазнајемо из реченица херцеговачке учитељице Бранке Пепић из Љубиња: „Дуго година је покретач и организатор Међународног фестивала дјечијег стваралаштва „Креативна чаролија“. Окупила је колеге и дјецу из различитих крајева свијета. Зато се сви ми радујемо одласку на тај фестивал који нестрпљиво чекамо, јер тамо нас чека Жељана, мајка, учитељица и другарица. Сви ми који смо имали прилику да осјетимо њено гостопримство и спознамо њене способности, оцијенили смо је највећом оцјеном. Због овога и других њених способности заслужила је да представља Србију на овом такмичењу. И не само Србију, цијели простор бивше нам домовине. Сви смо уз њу и желимо јој успјех у даљем току такмичења.

По свим овим изјавама јасно је да ова необична сеоска учитељица има јако велику подршку колега из целог региона. Има доста пратилаца на друштвеним мрежама и сви они се слажу да је њен пласман у 50 најбољих наставника света доказ да су се рад и труд исплатили. Већ данима наставници из целог региона на друштвеним мрежама деле речи подршке овој посебној учитељици, па смо између осталог могли сазнати шта неки од њих мисле о њеном успеху:

Тања Тошев Вречко, учитељица из Београда: „Жељанин пласман на овом престижном такмичењу буди наду да ће кроз њен рад свет препознати да и код нас постоје бескрајно вредни и креативни људи, који раде са децом и за децу. Она заиста заслужује да представља Србију на овом такмичењу јер далеко превазилази оквире обичне учитељице. Не налази изговор за нерад, већ начин да од сеоске школе начини школски рај. У томе заиста успева. Изузетно ценим јаке и самосвесне људе од струке, као што је Жељана, који имају визију школе будућности.

Стојанка Дудучки, учитељица уз Куманова у Македонији каже: „Иако ради и живи у малом забаченом сеоцету ушушканом у предивну природу, за њу и њен рад зна цела Србија и све земље на Балкану, а ево сада и широм света. Када Жељана, нешто замисли, то и оствари! А остварила је много тога што је реткост у наставничким круговима, али је она увек могла, јер је давала себе! И то јесте порука младим наставницима да морају да себе уложе у професију и да је живе, ако желе да додирну успех.“

Жељанина каријера толико је инспиративна, да смо били сигурни да ће судије за доделу највећег наставничког признања на свету, које је у рангу Нобелове награде, одлучити да је уврсте међу најбољих 50 просветних радника“, каже Ивона Јовановић, координаторка Удружења “Живојин Мишић”. „Жељана је један од наших најбољих едукатора у Србији, ово признање је стигло у праве руке“, додаје Ивона.