Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце, дванаеста по реду, обележава се од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Основна порука свим женама је да се ова малигна болест може спречити и зато је ове године слоган кампање „СТОП раку грлића материце”.

На основу процена Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ) и Европске мреже регистара за рак (ЕНЦР), Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена налази на трећем месту у Европи, одмах после Румуније и Молдавије.

Рак грлића материце је озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Ризик за настанак овог обољења у нашој земљи у односу на друге европске земље је виши и износи 26 на 100.000 жена. Нажалост, више од 400 жена годишње изгуби живот од ове врсте рака, а ризик од умирања је двоструко виши у односу на већину других европских земаља и износи 8 на 100.000 жена. У нашој земљи сваког дана 4 жене оболе и 1 умре од ове врсте рака који се може спречити, открити на време и ефикасно лечити.

Главни узрочник настанка рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ), а најважније мере превенције су редовни превентивни гинеколошки прегледи, заштићени сексуални односи и имунизација. У Србији је у 2016. години само 10% жена старијих од 15 година искористило своје право и обавило редован гинеколошки преглед. Важно је истаћи да од тренутка добијања инфекције па до развоја малигне болести протекне осам до десет година. Како би се на време отркиле промене које могу да укажу на могућност развоја болести, неопходно је да свака жена обави гинеколошки преглед једном годишње.

Република Србија је 2012. године започела постепено увођење организованог скрининг програма за рано откривање рака грлића материце, који је доступан свим женама старости од 25 до 64 године. Тренутно смо у трећој години другог трогодишњег циклуса скрининга који ће трајати до краја 2018. године. Према подацима првог циклуса спровођења овог програма на територији 17 општина у Србији, на преглед су позване 334.242 жене, што чини 56,1% циљне популације у тим општинама. Папаниколау тест (ПАП тест) је урађен код 190.906 жена (32%). Од свих прегледаних жена 11.740 је било са позитивним налазима ПАП теста. Захваљујући томе што су се одазвале на позив свог дома здравља, код 11.740 жена, које нису имале никакве тегобе, откривањем на време спречен је даљи ток малигне болести и спашен им је живот. Колпоскопија је урађена код 31.473 жене, а потом 2.465 биопсија којима је патохистолошки потврђено 112 карцинома. Премалигне промене су уклоњене, а малигне ушле у процес лечења.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом института и завода за јавно здравље широм Србије организоваће током ове недеље бројне активности у циљу промоције доступних мера превенције рака грлића материце и значаја очувања репродуктивног здравља.

(b92.net)