Брнабић: Уместо Јужног – градиће се Српски ток

Премијерка Србије Ана Брнабић потрвдила је да ће се уместо гасовода „Јужни ток“ ускоро градити „Српски ток“, са трасом од Бугарске до Србије

Она је такође рекла да ће предузеће „Јужни ток“, које је формирано због пројекта истоименог гасовода, ускоро бити преименовано у „Српски ток“.

Тренутно пројектујемо (гасовод) Ниш – Димитровград и верујем да ћемо ускоро почети и да градимо„, рекла је Брнабић.

Како каже, то је план владе и један од њених приоритета у оквиру Берлинског процеса – гасовод ка Бугарској, која постаје једно од гасних чворишта ово дела Европе преко Турског тока.

Говори се и о ЛНГ терминалну течног нафатног гаса у Александрополосу, који ће ићи према Грчкој. И то је свакако један од наших алтернативних извора гаса и паметних енергетских политика„, додала је.

Медији су раније објавили, позивајући се на незваничне информације, да ће се због оваквих планова Србијагас задужити краткорочним кредитом од 15 милиона евра, а тај новац је намењен за додатно увећање капитала.

Српски ток ће се појавити у својству главног извођача радова друге трасе гасовода Турског тока, одакле би од 2019. године требало да се Србија снабдева.

Из српског чворишта гас који пролази испод Црног мора ће се испоручивати и за друге земље југоисточне Европе, јер украјинска траса неће више бити у функцији.

Зато се и новим задуживањем “Србијагаса” увећава капитал предузећа “Јужни ток”, које се у АПР води под именом “South Stream Serbia AG

(tanjug.rs)