Шпанија стопира све? Косово НИЈЕ држава

Само недељу дана пре усвајања Стратегије проширења ЕУ на земље Западног Балкана, Шпанија је довела у питање не само стратегију већ и цео процес због питања Косова.

Шпанија се оштро супротставља укључивању Косова у било који процес који оставља утисак да се Косово третира као држава, пише Коха диторе.

У писму у облику „нон папер“ које је Шпанија доставила пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану и који је дневник обезбедио, Шпанија се супроставља употреби термина WB6, што је скраћеница са шест земаља Западног Балкана, и истиче да „Косово није део процеса проширења“, пише лист.

Ако се узму у обзир примедбе Шпаније, према наводима овог дневника, онда Стратегија проширења ЕУ, уместо подршке, још више гаси наде за поверење у процес проширења ЕУ.

У дипломатским круговима се помиње да Шпанија мисли да се супротстави и учешћу Косова на Самиту ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији„, пише Коха.

Према саговорницима Кохе у Бриселу, скраћеница WБ6 се користи за стратегију како се не би „узнемириле“ земље које нису признале Косово и у тексту се те земље називају партнерима ЕУ.

Шпанија су супротставља и коришћењу тог назива.

Дневник констатује да је овакав приступ Шпаније резултат унутрашњих проблема с којима се суочава и иде против свега што је до сада говорила о европским интегративним процесима.

У „нон паперу“ Шпанија тврди да је неопходно направити разлику између процеса проширења ЕУ и процедура и стратегија за Западни Балкан који је део заједничке спољне и безбедносне политике (ЦФСП) и која прати своју логику. Такође, Шпанија сматра да проширење не треба посматрати као директно средство за решавање политичких проблема у региону Западног Балкана.

Треба да се догоди супротно, неопходно је да се претходно превазиђу ови сукоби како би се омогућио процес проширења„, навели су представници Шпаније.

Хвала, Суринаме!

У писму се представници Косова – које се помиње уз фусноту, позивају да унапреде остваривање стандарда који су зацртани у Споразуму о стабилизацији и придруживању, сугерише се наставак дијалога између Београда и Приштине подржан од стране Европске уније, „пошто је немогуће пронаћи решење сукоба наметањем унилатералних резултата“.

(MONDO/Beta)