ГИК: Проглашено 13 листа, кампања у пуном јеку

Кампања за београдске изборе је у пуном јеку за 13 листа, које је до сада прогласила Градска изборна комисија (ГИК), али и за оне који су најавили учешће и прикупљају потписе подршке.

Према досадашњим показатељима, кампања се углавном води на терену, кандидати разговарају са грађанима, а велики број њих користи и предности друштевних мрежа.

И власт и опозиција се у својим порукама слажу да су београдски избори специфични и да превазилазе локални значај.

Власт углавном указује на постигнуте резултате током претходне четири године, наводећи да би тиме грађани требало да се руководе када буду бирали првог човека престонице 4. марта.

За то време опозиција, како примећују медији, углавном настоји да оспори те резултате, и неретко говори да ће смена власти у Београду „покренути промене у читавој Србији“, али се у међувремену, углавном на друштвеним мрежама, баве међусобним критикама, па и тешким оптужбама.

Рок за предају потписа подршке странке, покрети и групе грађана имају до 16. фебруара, односно 15 дана пре одржавања избора.

Петнаест дана пре избора, расписаних за 4. март, утврдиће се и укупан број бирача на београдским изборима, а до сада их је, према речима председника ГИК-а Зорана Лукића 1.607.000.

За сада у главном граду има 1.183 изборних места, а градским општинама, као овлашћеним предлагачима, дат је налог да предложе бирачка места за 17 градских општина.

На основу тога ће ГИК утврдити тачан број и назив бирачких места на територији града.

Скупштина града има 110 одборника, па је 110 кандидата максималан број на изборној листи, а за сваког одборника потребно је 30 потписа, што је 3.300 потписа за једну пуну изборну листу.

Изборна листа може да се поднесе и са једном трећином кандидата за одборнике, па је у том случају потребно 1.100 потписа, што је минималан број да би се једна листа прогласила.

Комисија је донела Упутство за спровођење избора, којим су прецизирана права и обавезе странака, чланова ГИК-а и начелника управа градских општина, који ће помоћи ГИК-у у раду, пре свега кад је реч о обједињавању кандидата за чланове бирачких одбора у сталном и проширеном саставу.

„Постоје рокови за предају кандидата начелницима управа, па рокови за обједињавање, рокови за предају ГИК-у, као и рокови Комисије за доношење решења о бирачким одборима у сталном и проширеном саставу. То ће се урадити по нумеричком приказу који ће нам урадити Републички завод за статистику, водећи рачуна да ниједна странка не може да има више од половине чланова органа за спровођење избора, а странке ће о томе бити благовремено обавештене”, рекао је раније Лукић.

Право да имају чланове у проширеном саставу ГИК-а имају листе које су предложиле најмање две трећине од укупног броја одборника.

Изборне листе које су до сада проглашене су:

– изборна листа број 1 „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“,

– изборна листа број 2 „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“,

– изборна листа број 3 „Ивица Дачић – Социјалистицка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)“,

– изборна листа број 4 „Да ослободимо Београд – Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија – Зелени (ЗЕП – Зелени)“,

– изборна листа број 5 „Александар Шапић – Градоначелник“,

– изборна листа број 6 Група градана „Шта радите бре – Марко Бастаћ“,

– изборна листа број 7 „Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“,

– изборна листа број 8 „Др Милош Јовановић – Демократска странка Србије“,

– изборна листа број 9 „Зелена странка Србије“,

– изборна листа број 10 „Београд има снаге – Заветници“,

– изборна листа број 11 „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују!

– изборна листа број 12 „Иницијатива Не давимо Беоргад – Жута патка – Чији град, наш град – Ксенија Радовановић“, те

– изборна листа број 13 „Руска странка – Миле Милошевић“.

Потписе подршке прикупљају Либералнодемократска партија, која је најавила самосталан излазак на изборе, Зелена странка, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Странка правде и помирења Муамера Зукорлића, као и Лука Максимовић, познатији као Бели Прелетачевић.

(tanjug.rs)