Неди Арнерић Фестов „Београдски победник“

 Глумица Неда Арнерић овогодишња је добитница ФЕСТ-ове награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности, саопштили су из организације фестивала.

Више од 110 филмских улога и 40 позоришних представа је иза ове глумачке диве која је обележила златне године југословенског филма.

Неда је једна од наших глумица са највећим бројем улога, а међу њима су улоге у филмовима „Јутро”, „Вишња на Ташмајдану”, „Сутјеска”, „Ко то тамо пева”, „Сумњиво лице”…

Ипак улога која ју је уверила да је испекла занат, и да је постала глумица јесте Делфина у филму „Исправи се, Делфина” у режији Александра Ђурчинова.

За ту је улогу на филмском фестивалу у Пули награђена Сребрном ареном, а за улогу у филму „Халоа-празник курви” у режији Лордана Зафрановића, добила је Златну арену.

Такође је добитница награде „Царица Теодора” на фестивалу глумачких остварења у Нишу, 2009. добила је Плакету Југословенске кинотеке, а 2010. награду Павле Вуисић за животно дело.

Председница жирија Главног такмичарског програма на 43. ФЕСТ-у Неда Арнерић била је 2015. године.

Рођена је 15. јула 1953. године у Књажевцу, и од малих ногу показивала је интересовање према глуми и сцени. Већ као тринаестогодишња девојчица снимила је свој први филм „Сан”, чиме је освојила прво редитеља Пуришу Ђорђевића, а онда и целу Југославију.

У Београду је завршила Девету гимназију, а 1968. године уписала се на Академију за позориште, филм, радио, и телевизију.

Од 1998. године предаје „Јавни наступ” у Центру модерних вештина у Београду.

Награда Београдски победник Неди Арнерић биће додељена на предстојећем ФЕСТ-у који ће се одржати од 23. фебруара до 4. марта.

(fakti.org)