Дачић: Спремни смо за компромис са Приштином, али не и да признамо независност

Министар спољних послова и шеф Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да с Приштином жели да постигне компромис, али не тако да Србија призна једнострано проглашену независност.

Желимо да са Приштином додјемо до компромиса, али не постоји држава на свету која би дозволила да се део њене територије једнострано отцепи без договра са њом„, рекао је Дачић на једном скупу пред градске изборе у Београду.

Он је оштро критиковао, како је навео „велике земље“, што траже од Србије да разматра признање независности Косова.

Како их није срамота да нам уопште тако нешто предлажу они који су слали трупе на десетине хиљад километара ван своје земље да штите тудје интересе сада нам кажу да је договор са Приштином потребан, али да то подразумева да морамо да прихватимо независност Косова„, навео је он.

Подсетио је да 17. фебруара Косово прославља десет година од једнострано проглашене независности.

За десет година, они нису успели да заокруже своју независност, јер их не признају најважније медјународне организације„, казао је Дачић.

Он је истакао да „Косово никада неће постати независно, јер Србија има пријатеље који су на њеној страни, пре свега Русију и Кину које то неће дозволити.

Дачић је казао и да ће урадити све што може да се успоставе добри односи са Сједињеним Америчким Државама, Великом Британијом и Француском, јер је са „великим силама потребно наћи договор и компромис“.

„Са Хрватском развијамо најбоље односе, али не по цену опраштања и заборављања геноцида“

Србија с Хрватском може да развија најбоље односе, „али не по цену да им опростимо и заборавимо геноцид“, изјавио је Дачић.

То није мржња према хрватском народу. То није уперено против Хрватске, већ је уперено против злочина и злочинаца и оних који оправдавају те злочине и релативизују их, рехабилитују их и имема улица називају по њима“, казао је Дачић на предизборном скупу коалиције „Ивица Дачић Социјалистичка партија Србије Драган Марковић Палма Јединствена Србија“ за предстојеће градске изборе у Београду.

Он је казао да Хрватска „мора да размисли о дистанцирању“ од Независне Државе Хрватске (НДХ).

Србија се не меша у унутрашње ствари Хрвтаске, ми желимо добре односе са њима, али нема више симетрије кривице, као што је било после Другог светског рата“, казао је Дачић.

Он је рекаода се у Хрватској „говори сваки дан о великосрпској агресији“, а када неко спомене геноцид над Србима, о томе се онда говори као о лажима.

Ако неки мисли да ће Србија на то да пристане и ако неко мисли да председник Александар Вучић иде у Хрватску да би то прихватио, не познаје ни Србију ни Вучића, ни мене, ни било кога другога. Ми никада нећемо одустати од онога што је у интересу нашег народа„, нагласио је Дачић.

Дачић је поновио да би Хрватска требало да се медју првима поклони жртвама геноцида у Јасеновцу уместо што тражи извињење и шаље протестне ноте.

Заклано је више стотина хиљада Срба у НДХ и не постоји ниједан разлог да ми то у Србији заборавимо. Ми можемо да опростимо, али не можемо да заборавимо, а нарочито нећемо да ћутимо кад неко то пориче и када говори да су то лажи„, рекао је Дачић, додавши да о свему постоје документа, имена жртава.

Оценио је да је негирање жртава у НДХ од стране Хрватске, исто као када би Немачка или Пољска порицале да су нацистички логори били на њиховој територији.

Не желим да се свадјам ни са ким, али не дозвољавам да ико пљује и понижава наше жртве„, рекао је Дачић.

Говорећи о недавној изложби „Јасеновац-право на незаборав“ у седишту УН у Њујорку, после чега је Хрватска протестовала, рекао је да је изложба приредјена „због обавезе према људима који су изгубили животе у том геноциду“.

Јасеновац и други концентрациони логори у тој фашистичкој, марионетској творевини (НДХ) су били једини који нису били у том систему, њима нису руководили нацисти, него хрватске усташе. Нису убијали људе у гасним коморама, него лично такмичећи се ко ће више да закоље Срба убијајући децу пред родитељима„, рекао је Дачић.

Додао је да су посетиоци у УН могли да виде и „специјални нож који је измишљен да би се клали Срби и звао се србосек“.

И данас после свега, уместо да Хрватска ћути, да се поклони жртвама геноцида, они шаљу протестне ноте. Треба да им се извињавамо зато што су поклали наш народ! То се никада неће десити„, казао је министар иностраних послова Србије.

Београд су изградили комунисти и социјалисти

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас да као што он, као министар спољних послова, води спољну политику јасно, чврсто и одлучно, очекује да Београд после предстојећих градских изора, воде кандидати на листи „Ивица Дачић ’Социјалистичка партија Србије’ Драган Марковић ’Палма Јединствена Србија’“.
Дачић је на предизборном скупу коалиције СПС ЈС у Београду казао и да је Београд поново почео да се развија и да би тај развој требало да изгледа као од 1945. до 1990. године.

Све што је у Београду урадјено урадили су комунисти и социјалисти. Шта је капитално урадјено после уводјења вишепартијског система, осим што не могу да стигну ни да окрече оно што су комунисти направили„, рекао је он.

Дачић је нагласио да се његова партија поноси својом коренима и да се залаже за политичку стабилност и социјалну правду.

Имамо црвену боју, јер је то боја крви радника и хероја који су пали за радничка права и слободу, а други се црвене због срамоте„, рекао је Дачић.

(beta.rs)