ТОТАЛНИ ЗАОКРЕТ: Русија постаје највећи немачки партнер!

После низа година релативно лоших односа условљених ембаргом ЕУ према Русији, нова Влада Немачке драматично коригује политику према Руској Федерацији, открива документ коалиционог споразума партија нове владе Ангеле Меркел.

Из наведеног списа, на први поглед је јасна потпуна промена курса спољне политике Немачке према Русији, која се даље у документу назива „највећим европским партнером“.

„Немачка има потенцирани интерес за добре односе са Русијом и блиску сарадњу у обезбедјењу мира и регулисању важних међународних изазова. Русија је наш највећи европски партнер са којим хоћемо да гарантујемо мир у Европи, интегритет националних граница и сувереност свих држава на темељима принципа ОЕБС-а. У привредној размени постоји велики потенцијал, а на подручју цивилног друштва велики интерес за јаком кооперацијом. Код спровођења Минских договора смо спремни за разградњу санкција и око тога ћемо водити дијалог са нашим европским партнерима – наводи се у коалиционом споразуму партија ЦДУ, ЦСУ, СПД.

Чврсто стојимо на визији заједничког привредног простора од Лисабона до Владивостока. Обе стране и сва Европа могу да профитирају на томе – закључује се.

Додуше, у односу са Русијом врло је битан став Немачке према Украјини, односно независности Крима, а из докумената се може приметити да се политички курс Немачке битније не мења.

„Ангажовано ћемо подржавати Украјину при поновном успостављању пуног територијалног интегритета као и јачању стабилности и друштвеног развитка.

Очекујемо и захтевамо консеквентну имплементацију реформске агенде у Украјини, посбено сузбијање корупције, са циљем опсежне модернизације земље. Наше финансијске трансакције ћемо допуштати само под стриткним условљвањима. Немачка је спремна да се субстанцијално укључи у обнову Донбаса, кад то омогући напредак при реализацији Минског договора – стоји у тексту споразума нове немачке стратегије.

(intermagazin.rs)