ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКОГ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ изазвао панику и страх! РУСИ ПОСЕДУЈУ…

Пре неке две године су западњачки обавештајци и војни стручњаци покушали да направе смисао од новог руског оружја чији нацрти су на кратко исцурели у мистериозном извештају на руској државној телевизији.

Оружје је било нуклеарни подводни дрон који ће бити лансиран из подморнице. Опис који је пратио слику дрона, гласио је да таква возила или оружја неће имати пилота, и биће способно за нападање непријатеља и ствара “зону екстензивне радиоактивне контаминације неподобне за војне, економске или друге активности током дугог временског периода”.

У то време, у новембру 2015. године, потпарол Кремља је рекао да је документ грешком приказан у извештају руске телевизије. Ипак, потпарол се није трудио да демантује или порекне планове за такво оружје, а аналитичари су закључили да је то био намеран сигнал послат од стране Кремља.

Сад, по први пут постоје јавне објаве да су обавештајци САД потврдили руске намере да употребе ово оружје у случају да дође до нуклеарног рата.

Индикације су дошле у почетној верзији Прегледа нуклеарног става САД-а, документа створеног од стране Министарства одбране на сваке четири године и набраја околности под којим це САД користити нуклеарно оружје.

Овај документ од 64 стране је прво објавио “ХуффПост” раније овог месеца, наводећи да је документ за “пре одлуцивања”, указујући на то да Пентагон и друге агенције државне безбедности и даље дискутују о томе.

У делу који се тиче Русије, у документу се спомињу добро познати тренутни напори Москве да модернизује свој нуклеарни арсенал, што је био приоритет председника Путина годинама.

“Русија такође развија барем два нова система интерконтиненталног досега, хиперсонични глисер и нови интерконтинентални, нуклеарно наоружани аутономни подводни торпедо”, како се наводи у документу. Чини се да се тиме мисли на подводни дрон који је добио назив “Статус-6” у новембру 2015-те, када је руска ТВ дала први приказ планова.

Западњачки аналитичари су рекли, да ако се такво оружје искористи и детонира у близини источне обале САД, на пример, то би проузроковало кишу радиоактивности на велике градове и учинило велика подручја територије ненасељивим. Неки су га назвали “машином за смак света” због огромне штете коју би нанео. За ово оружје се зна да би уз сву разорну моћ коју има изазвао и цунами таласе од неколико стотина метара.

Аналитичари и стручњаци за оружје у Вашингтону су потврдили утентичност документа, такоде познатог и као НПР, док су такоде нагласили његову аутентичну природу. Пентагон је одбио да коментарише.

Дмитри Горенбург, руски војни стручњак из Центра за поморске анализе у Вашингтону, рекао је да је спомињање подводног дрона у НПР потврда да Руси имају такво оружје.

“У погледу разлога због којег би пожелели тако нешто, моја најбоља претпоставка је да је то одговор на наше одбрамбене ракете… елиминисање њихове способности другог напада”, рекао је он за РФЕ/РЛ. То се односи на способност нуклеарно наоружане државе да буде нападнута нуклеарним оружјем и задржи довољно капацитета да узврати, са нечим попут интерконтиненталне балистичке ракете или ИЦБМ-е.

Руси “желе да нагласе нуклеарним планерима САД да само зато што мисле да ће имати способност да смакну све ИЦБМ-ове… ми имамо друге ствари”, како је рекао Горенбург. “Можда можете да смакнете наше ракете али ово нећете моћи.”

Упоредо са потврђивањем руских планова за оружје, НПР такоде исказује палнове да сагради ново нуклеарно оружје, укључујући два која це се ставити у подморнице или на површину бродова.

Ово такоде захтева развој новог нуклеарног оружја које има мању експлозивну силу од оних углавном постављених на ракетама.

Стручњаци за контролу оружја су упозорили да ће мање нуклеарно оружје вероватније брже довести до нуклеарне конфронтације.

(Webtribune.rs)