СТЕФАНОВИЋ: Због једне реченице га проглашавају четником и злочинцем

Министар полиције Небојша Стефановић оценио је да је предстојећа посета председника Александра Вучића Хрватској ризична, као што је била и свака посета БиХ

Не кажем да земље домаћини немају инструменте да предузму да ризик буде мањи, али нажалост када се стимулише и инспирише једна нетрпељивост и мржња, онда имате атмосферу да дозволите да се групе људи окупљају на тачним местима где ће Вучић бити, а то вам је као да призивате да се неко чудо деси„, казао је Стефановић за РТС.

Стефановић је навео да уколико неко хоће да покаже да је добар домаћин и поштовање према госту, онда обезбеди да, како је казао, посета прође на начин да буде мирно и пристојно организована.

Овде за сада се ништа није десило, али нажалост не могу рећи да је то био редак случај за нас„, додао је.

Коментаришући то што су објављени детаљи посете, односно где ће се све председник Вучић налазити током два дана боравка у Хрватској и одакле ће се обратити, Стефановић је казао да то није уобичајена пракса, али да постоји доста ствари које су проблематичне када почне да се размишља о тој посети.

Он је истакао да постоји „ужасна атмосфера“, а да је Вучић крив због једне реченице, односно што је рекао да не би саветовао да се разговара о ратној одштети.

Неће човек да да да неко понижава Србију. Због једне реченице они га проглашавају четником, иако никада није био никакав четник, проглашавају га злочинцем, човек није починио никакав злочин„, навео је Стефановић.

Оценио је да се „просто не ради тако“, да се ствара таква атмосфера и објављују тачне локације где ће све „гост бити“.

Код нас, када неко дође као гост Србије, не дозвољавате да му на свакој локацији где ће бити и где ће се сретати са вашим званичницима, ви организујете демонстрације и то демонстрације људи који могу бити проблематични. Против неких од људи који најављују демонстрације у Хрватској, воде се спорови, судски спорови за распиривање расне, верске и остале нетолеранције„, истакао је Стефановић.

Он је казао да не верује да постоји и даље могуцност за отказивање тих демонстрација.

Упитан да ли Вучић размишља о отказивању посете због безбедносног ризика, Стефановић је казао да председник Србије „није човек који размишља о безбедносном фактору готово никада“.

Тешко ми је и да разговарам са њим о томе, јер његово гледање на то је другачије, он каже ‘мој посао је да градим мир у региону, да се борим за интересе Срба, да се борим за добре односе између Србије и Хрватске. Ја хоћу да својим одласком тамо направим напредак, ми морамо да градимо бољу будућност и за једну и другу земљу’ и тај безбедносни аспекат увек занемарује„, испричао је Стефановић.

(tanjug.rs)