Лукасу годину дана затвора због вређања хомосексуалаца

Годину дана затвора певачу Аци Лукасу због вређања ЛГБТ заједнице. То би могао да буде епилог процеса који је пред тужилаштвом покренула Повереница за равноправност против Лукаса. Међутим, певач би, судећи по досадашњим случајевима, могао да прође потпуно некажњено.

Ако бисмо тражили заједничку тачку између српског тужилаштва и Аце Лукаса она се садржи у ставу да права ЛГБТ заједнице нису угрожена. То су кроз своје процесе тужиоци показали, а у спорној емисији на телевизији Хепи Лукас тврдио. Док је он уз френетични аплауз публике између осталог оспоравао права геј мушкарцима да усвајају децу, уз образложење да би им за тако нешто „бог дао материцу, а не гузицу“, у организацији „Да се зна“ су одлучили да пресавију табак.

Они су Повереници за равноправност упутили притужбу због таквог Лукасовог понашања, а како из њене канцеларије за НОИЗЗ кажу, „повереница Бранкица Јанковић је поднела кривичну пријаву због постојања основане сумње да је Лукас извршио кривично дело повреде угледа због расне, верске, националне или друге припадности из члана 174. Kривичног законика“.

Према том члану певачу прети новчана или казна затвора до годину дана. Да ли ће до тога доћи, највише зависи од Другог јавног основног тужилаштву у Београду, коме је те пријава поднета. Ако би се гледала досадашња судска пракса, према информацијама организације „Лабрис“, постоји само једна пресуда због хомофобије.

Њу је прошле године добио активиста Стефан Радовић, који је тужио одборника у скупшини општине Kуршумлија Звездана Ристића. Ристић је за говорницом о хомосексуалности говорио као болести, посебно указујући на Стефана. Он је осуђен по Закону о забрани дискриминације – наводи Јелена Васиљевић из „Лабриса“.

„Тужилаштво је неактивно и незаинтересовано“

Стефанова упорност је у овом случају била врло важна да би се процес окончао у његову корист, међутим када је посао у рукама тужилаштва ствари иду нешто другачије. Томе у прилог говори чињеница да Младен Обрадовић ослобођен свих оптужби за организовање хаоса на улицама Београда током Параде поноса 2010. године, јер тужилаштво није било заинтересовано да нађе доказе, сматра Горан Милетић један од организатора београдског прајда.

Чак и када полиција уради свој посао, а то се све чешће дешава, тужилаштво је сасвим неактивно и незаинтересовано. Према новијим прописима, цела истрага зависи од тужиоца и он је та кључна карика у примени закона. Без његовог ангажовања, нема адекватне реакције у случајевима кршења људских права – каже Милетић.

Да није баш све тако црно показује друга оптужница, по којој је Обрадовић осуђен због говора мржње. Но, та казна је након неколико апелација смањена са 10 месеци затвора на четири месеца кућног притвора, иако законом запрећено од шест месеци до пет година.

Нажалост, то није само један изолован случај, него пример устаљење праксе у којој и тужиоци не желе да јасно бране људска права, само зато што су ти људи хомосексуалци. Зато постоји оправдана сумња и да Лукас неће бити адекватно кажњен, али у „Да се зна“ верују да ће задовољити правду.

Ми смо до сада имали два случаја пред Поверенциом у којима је она подносила прекршајне пријаве и за нас је то јасан помак. Драго нам је да је почела да се користи институтима које има, јер је то начин да оваквих испада буде све мање – каже Стефан Шпаравало из „Да се зна“.

Оно што би цео случај могао да закомпликује јесте то што је и сам Лукас на време схватио да би могао да буде кажњен. Зато је почео да гостује по разним емисијама и правда се да није то желео да каже. Тешко је помислити да је преко ноћи променио став, него је знао да би то била само још једна казна у његовој биографији, а она би могла да му отежа добијање визе и на тај начин угрози посао.

Сада је, понављамо, све у рукама тужилаштва, које треба да покаже спремност да се суочи с хомофобијом у сопственим редовима и санкционише угрожавање људских права. Могао би то да буде важан доприсно Поглављу 23 за чланство у Европској унији.

(noizz)