Европа против летњег рачунања времена, да ли ће Србија пратити?

На дневни ред Европског парламента ускоро ће доћи и резолуција о летњем рачунању времена. Већина посланика исказала је потребу да се о овој теми дискутује, а неформални став је да за померањем сата у савременом добу нема поребе и да га треба укинути.

У резолуцији се од Европске комисије тражи да испита трошкове и ефекте померања сата, а ако би Европска унија желела да укине летње рачунање времена за то би јој требала сагласност већине чланица ЕУ и парламента.

Скоро 70 хиљада људи у Финској потписало је петицију за укдање летњег времена.

Мислимо да нема потребе за померањем сата. То је усвојено за време Првог светског рата првенствено због уштеде енергије – данас више нема те ушетеде енергије, осим много недостатака по биоритам људи и животиња. Померање сата више нема поенту“, каже Шон Кели, ирски члан Европског парламента.

Чињеница је да у данашње време померање сата један час унапред не чини друштво сигурнијим, нити штеди струју. У прошлости, кућно осветљење је црпело највише електричне енергије, а померањем сата и присуством Сунца до касних вечерњих сати уштеда је заиста била значајна. Данас, клима уређаји и електроника су и даље значајан потрошач електричне енергије али прилагођавање радних сати и навика је тако да већина људи и даље ради по дану.

Пре неколико година Руси су пожелели да се заувек пребаце на летње рачуњање времена, али су се 2014. године вратили на зимско. У тој промени много људи се жалило на појачан стрес и здравствене проблеме. Једино коме сат унапред иде у корист је туристичка индустрија.

А како би се Србија понашала у тој ситуацији?

Законска регулатива у нашој земљи усклађује се са регулативом у ЕУ, што је и обавеза Србије због тренутног процеса приступања ЕУ„, кажу у Министарству привреде додајући да ће пратити развој ситуације, а сваку промену пратиће и Србија.

(b92.net)