ГРАДСКА ПРЕДУЗЕЋА ТРЕБА ДА ВОДЕ МЕНАЏЕРИ

Бавећи се темом београдских избора, Ђилас је у интервјуу изнео оштре тврње како власт у друштву константно ствара „атмосферу агресије према политичким противницима“, „атмосферу безнађа, апатије и страха“, у којој се људи плаше да гласају по савести и сопственој вољи. Представљајући своје идеје и визију Београда, Ђилас је изнео и своје виђење ситуације у медијима у Србији, помињући неједнаку заступљеност и третман опозиције у њима.

Драган Ђилас: Ми смо већина у Београду и ми ћемо победити

Драган Ђилас је од 2008. до 2014. године био градоначелник Београда, престонице Србије. Након четири године одсуства из политичког живота, током којих је веома успешно обављао функцију председника Кошаркашког савеза Србије и са својим тимом донео овој земљи неколико медаља са највећих такмичења у обе конкуренције, одлучио је да се врати у политику.

На предстојећим изборима за Скупштину града Београда, који ће бити одржани 4. марта, важи за најснажнијег кандидата опозиције и главног фаворита да смени власт Српске напредне странке.

Управо ови избори и његова одлука да на њима учествује били су повод за разговор с њим.

Драгане, у каквим условима протиче политичка кампања за београдске изборе, поготову у светлу недавног убиства једног од лидера Срба на Косову и Метохији Оливера Ивановића?

Драган Ђилас: Кампања за београдске изборе 4. марта је без сумње најпрљавија предизборна кампања у историји вишестраначја у Србији. Приватне телевизије са националном фреквенцијом Пинк, Хепи и Прва се надмећу у количини лажи и увреда које износе, док у исто време власт и њихови аналитичари сатима гостују на њима сваког дана. Државна телевизија РТС флагрантно крши закон и дозвољава бројне злоупотребе, не омогућавајући јавне дебате или присуство опозиције у својим програмима. Када на то додате новине, од оних таблоидних који износе невероватне лажи до оних наводно слободних који не смеју ниједну београдску тему да покрену, како не би остали без оглашивача, и још десетине хиљада људи из Србије који се пријављују у Београду да би гласали и којима се за то нуди новац или посао – можете да стекнете слику против чега се боримо. Поносан сам што то чинимо нудећи конкретна решења, не вређајући никога.

Оливер Ивановић је био сјајан и добар човек, велики патриота који је увек био спреман да брани интересе српског народа. Нажалост, током последњих шест месеци живота, био је мета најстрашније кампање у истим овим медијима које сам поменуо, а који су га проглашавали за издајника и непријатеља. Функционери СНС су се утркивали у томе ко ће га прогласити већим издајником, измишљали ужасне лажи о њему не само као о политичком актеру, већ и човеку. У томе је предњачила такозвана Српска листа, оформљена од стране СНС, која је након избора подржала владу такозване државе Косово на чијем је челу осумњичени злочинац Рамуш Харадинај. И то је само делић атмосфере агресије према политичким противницима у којој ми данас живимо и у којој идемо на изборе.

Шта је оно што највише замерате тренутно владајућој гарнитури у Београду?

Драган Ђилас: Јако је тешко издвојити једну ствар, јер има много проблема. Први је управо та атмосфера безнађа, апатије и страха која је створена не само у Београду, већ у читавој Србији. Не ради се само о изборима и страху од гласања по савести и пратећи своју вољу, већ о страху од рата нарко-кланова на улицама Београда, од вршњачког насиља ког никад није било у овој мери, од хулигана на стадионима… Ради се о страху од губитка посла, сиромаштва и лошег живота, а за то је крива актуелна власт.

Када је реч о Београду, замерам им нестручност у вођењу града, неразумно трошење новца на фонтане, јарболе, јелке и новогодишњу расвету, планове за рушење Старог савског моста од великог историјског и инфраструктурног значаја за град, лажи у изношењу података о граду, попут оне бајке да је за Нову годину у Београду било 130.000 туриста, када је реални капацитет целог Београда око петнаестак хиљада лежајева. Замерам им бахатост, осионост и непоштовање према неистомишљеницима. Не можете за себе говорити да сте демократе и европејци, а називати супруге својих противкандидата вођама нарко картела, а читаву опозицију страним или тајкунским плаћеницима и издајницима.

У Русији није уобичајена пракса да председник државе активно учествује у кампањи за локалне изборе, док у Србији Александар Вучић то чини. Како то коментаришете?

Драган Ђилас: Србија одавно не спада ни у један калуп политичких дешавања. Код нас председник државе учествује у свему, од избора у месним заједницама, преко општинских и градских, до парламентарних и председничких – све листе носе његово име и сви се крију иза његовог лика. Не постоје програми, идеје, дијалог, а свако ко не мисли исто се у медијима под његовом контролом означава као издајник или непријатељ и црта му се мета на челу. То, нажалост, показује да је Србија још увек неразвијена демократија, у ком се тражи вођа који ће бити на челу свега, без обзира на институције, процедуре и правила. А то што се врло често дешава да је, као у чувеној српској сатиричној приповеци, вођа слеп и не види да нас води у пропаст, говори о погубности таквог размишљања.

Када је реч о конкретној укључености Александра Вучића у београдске изборе, два су главна проблема. Прво, услед тога опозиција нема једнаке шансе јер се, на пример, гостовање председника републике у ударном термину на државној телевизији користи за промоцију листе СНС за београдске изборе. Али то је само кап у мору функционерске кампање коју свакодневно воде председник, министри и актуелна београдска власт, злоупотребљавајући тако своје положаје. Други, знатно већи проблем је то што се на тај начин прикрива неспособност и недораслост градских челника у претходне четири године том послу. Они нису смели да изађу на изборе са својим именом и резултатима, јер су свесни да ти резултати не постоје. И због тога ће их Београђани казнити.

Колико су реалне шансе да дође до промене власти у Београду и шта треба да се деси да се то оствари? Ко су, осим Вас, главни актери на опозиционој сцени са којима бисте могли да формирате власт, а с ким сигурно нема разговора?

Драган Ђилас: Да не верујем да шанса постоји, не бих ни улазио у трку. Можда са стране или издалека наша борба изгледа унапред изгубљена, али ја сам сигуран да смо ми који мислимо другачије од људи који су на власти велика већина и да ћемо зато и победити. Нико не може да ме убеди да већина Београђана не жели више места у вртићима, бесплатне уџбенике за све ђаке, 13. пензију за најугроженије пензионере, као што је немогуће да је већина Београђана за изградњу метроа по траси коју тренутна власт предлаже – од места на ком нико не живи, преко места где ће можда једног дана неко живети, до још једног ненасељеног пункта. Ја грађанима гарантујем да ће се све ово после 4. марта променити.

Да би дошло до тога, потребно је да људи престану да се плаше гласања по сопственој савести, да покажу да немају страха према онима који им прете отказом ако не гласају за СНС. Осим тога, потребно је да што више људи изађе на бирачка места, јер је у том случају победа 4. марта извесна. Популарност коалиције СНС-СПС у Београду опада, од 2014. до 2017. године је излазност на изборима у Београду значајно порасла. Тренутно, уз излазност од око 950.000 људи, или око 60%, они заједно не могу да имају више од 40%. Притом је јако важно колики проценат гласова ће остати испод цензуса, па ће за победу бити јако важно да не дође до расипања опозиционих гласова.

Након избора, уколико будемо у ситуацији да опозиција формира власт у Београду, не сумњам да ће се то и догодити. Услов свих услова је искључиво постојање воље да ови избори буду почетак краја власти Александра Вучића на свим нивоима, а верујем да смо сви ми са друге стране одговорни људи који неће дозволити да се таква прилика пропусти.

Какве промене Београђани могу да очекују у случају Ваше победе?

Драган Ђилас: За мене промене значе решавање конкретних проблема, давање конкретних и корисних идеја. Београду је потребна власт која размишља на такав начин. Мислим да су сви у Београду сагласни са тим да се наш град погрешно води, да нам улице нису безбедне, да треба градити обданишта и школе, а не шопинг центре и јарболе, да је праведно и једино логично вратити пензионерима њихов отет новац и увести тринаесту пензију за оне најугроженије, а не давати им попуст на умирање, да деца треба да имају бесплатне уџбенике, а породиље и труднице значајну помоћ града. Преносом надлежности са републике на град, запослени у здравству, школству и полицији би добили повећање плата од 15%, ко може да буде против тога? Све ове мере представљају начин на који ће Београд бринути о својим грађанима, а за све то и више је потребно свега 16% градског буџета. То је град каквим га ја видим и то је Београд у ком вреди живети.

Када је реч о већим пројектима, неопходно је слушати реч струке и урадити потпуну архитектонску ревизију пројекта “Београд на води”, вратити га у власништво грађана и раскинути све штетне уговоре везане за њега. Кад ни Немци током Другог светског рата нису успели да сруше Стари савски мост у Београду, не треба то дозволити ни овој власти, која то планира да ускоро уради, јер се не уклапа у визију Београда очима шеика. Када стручњаци кажу да метро треба градити тамо где то има смисла и где ће превозити грађане, а не повезивати две пољане, то мора да се уважи. Сигуран сам да смо сви сагласни да спалионица смећа не може да кошта 50 милиона евра годишње, да градска предузећа треба да воде професионални менаџери, да треба зауставити приватизацију ПКБ-а и од њега направити успешну фирму која ће зарађивати за Београђане, као што је то чинио и аеродром пре него што су га практично поклонили у бесцење Французима.

Све о чему причам нису обећања, ја гарантујем да ће се то остварити. Ако смо током мог првог мандата могли да инвестирамо 200 милиона евра годишње у развој Београда, да изградимо три моста, километре нових булевара и улица, или купимо око 500 возила за ГСП, не видим разлог да се то поново не ради.

Током кампање подршку Вам је пружио и Душан Ивковић, славни кошаркашки тренер веома познат у Русији, као и многе друге јавне личности. Али да ли сте очекивали ширу подршку опозиционих политичких актера?

Драган Ђилас: Са Дудом Ивковићем се веома дуго познајем, а успешну сарадњу смо имали још током времена када сам обављао функцију председника кошаркашког савеза. Током тог периода је остварен велики успех, не само са спортског аспекта, већ, пре свега, на стабилизацији организације и њеном учвршћивању, што је на крају довело до тога да се са Олимпијских игара вратимо са медаљама у обе конкуренције. Сада сам организацију препустио људима из кошарке, легендама попут Предрага Даниловића, Дејана Томашевића и Ане Јоковић, који настављају да раде одличан посао.

Веома ми значи подршка и Дуде Ивковића, и Марије Богдановић, прве жене ректора Београдског универзитета, и легендарног карикатуристе и великог борца за правду и слободу Предрага Кораксића, и редитеља Здравка Шотре, и многих, многих других. Међутим, уз дужно поштовање и велику захвалност свима њима, лично ми је најзначајнија подршка обичних људи, мојих суграђана, који су ми и пре објављивања кандидатуре прилазили на улици и тражили од мене да се кандидујем. Велика је ствар знати да се људи и после 4 пуне године мог одсуства са места градоначелника сећају и цене све што сам са својим тимом радио за њих.

Није изостала ни широка подршка политичких организација и актера. Окупили смо тим озбиљних људи са озбиљним организацијама, подржани смо од неколико синдиката, удружења пензионера, ратних војних инвалида… Да ли је та подршка могла да буде шира? Јесте, сигурно. Разговарали смо и са Демократском странком и организацијама окупљеним око ње, као и са свим другим значајнијим политичким актерима, јер је моја жеља била да се на изборе иде са једном листом. Нисмо у томе успели и сада нам остаје да се изборимо да што већи број опозиционих учесника избора уђе у парламент и да што мањи број гласова остане испод цензуса. Уколико се то деси, победићемо.

 

Опозиционе партије су заједнички организовале протест испред државне телевизије РТС. Шта је био мотив овог протеста и да ли су постигнути циљеви?

Драган Ђилас: Мотив протеста је континуирано кршење закона и блокада и неједнак третман опозиције на јавном сервису. РТС већ месецима фаворизује владајућу партију и њеног лидера и не поштује ни закон, ни стандарде струке у извештавању. На пример, Александар Вучић је у информативним емисијама РТС-а заступљен са преко 10.000 секунди и готово увек у позитивном контексту, док опозиције има само у траговима и по правилу се о њој негативно говори. Стога ми захтевамо истинито, објективно, непристрасно и професионално информисање грађана, приступ опозиције јавном сервису и заштиту права грађана и јавног интереса у случајевима очигледне и грубе злоупотребе медијског утицаја.

Објективно, потпуно и непристрасно информисање је не само предуслов демократије, законитости и легитимности сваког изборног поступка, већ и Уставом гарантовано право свих грађана. Његово кршење руши демократско уређење и стабилност наше земље. И поред наших разлика, 13 опозиционих организација се око овог питања удружило у борби за права свих људи без обзира на њихову политичку оријентацију, јер сви ми имамо само један главни град, само једну земљу и само један циљ, а то је бољи живот. За то настављамо да се боримо.

Током Вашег претходног мандата на месту градоначелника били сте у посети Москви. Каква су Ваша сећања на сарадњу са нашом престоницом и како намеравате да је унапредите?

Драган Ђилас: Моја прва званична посета као градоначелника била је управо Москви, када сам, након Евровизије на којој је победио Дима Билан, однео у руску престоницу кључеве тог такмичења. Добро се сећам веома пријатног и пријатељског разговора с градоначелником Лужковим које смо водили око изградње метроа у Београду, сарадње на другим инфраструктурним пројектима и преношења искустава Москве у Београд, будући да можемо много тога да научимо. Та посета је била само један од мојих напора да развијам односе са Москвом, Русијом и руским народом. Веома сам поносан на чињеницу да је током мог мандата донета одлука о постављању споменика цару Николају Другом у Београду, а да је велики број улица у Београду преименован тако да носе називе везане за руске ослободиоце у Другом светском рату, Црвену армију и историјску Русију. Сматрам то важним доприносом у односима, јер без знања и поштовања историје и онога што нас повезује не можемо да градимо заједничку будућност.

Након одласка са места градоначелника, више пута сам из приватних разлога био у Москви и видео невероватан напредак. Начин на који се Москва гради, колико се шири, не наносећи притом штету својим грађанима, већ, напротив, претварајући центар града у пешачке оазе и места за окупљање људи је нешто што Београд тек треба да научи. То преношење искустава је нешто на чему бих радио, настављајући и надограђујући пројекте који већ постоје. Градоначелник Собјањин је од Москве направио светски центар и надам се да ћу бити у прилици да га посетим као следећи градоначелник Београда. Могли бисмо, рецимо, да гледамо утакмицу Србија-Бразил на стадиону Спартака заједно.

Какви су Ваши планови након избора у Београду? Следећи редовни парламентарни су заказани за 2020. годину, планирате ли да учествујете у њима?

Драган Ђилас: Ја сам човек који не прави краткорочне планове. Након избора очекујем да будем градоначелник Београда, а да се са те позиције борим за бољу Србију на сваки могући начин. Сигурно ћу бити активан у политичком животу и трудићу се да учиним све што могу да побољшам живот својих суграђана и свих људи у Србији.

(Регнум)