Командант НАТО-а: Србија би могла да нам помогне

Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу Џејмс Фого казао је да НАТО прихвата одлучност Србије да остане неутрална.

Фого, при томе, наводи да је „Војска Србије веома професионална“ и да ће Алијанси „можда моћи да пружи обуку и мисије подршке у Авганистану“. Адмирал НАТО сматра да је војна неутралност дугорочно одржива за Србију.

Наравно, Црна Гора постала је члан на прошлогодишњем самиту. Македонија је у програму Партнерство за мир, а и пријавила се за чланство у НАТО. И надам се да ће постати члан. Постоје земље попут Босне и Грузије, које желе да постану чланице, а има и других партнера, као што су Србија, Шведска и Финска, који би сад радије да остану партнери, да не наставе према пуном чланству у НАТО„, рекао је Фого за Н1. Он је оценио да је „то у реду“.

Радимо много ствари, управо сам уговорио неколико вежби и неколико заједничких напора са Србијом, јер она је добар, стабилан и професионалан партнер НАТО. Постоје и друге ствари које можемо радити. Потребна нам је помоћ за одлучну подршку у Авганистану, а Војска Србије веома је професионална и можда ће моћи да пружи обуку и мисије подршке. Али то је политичко питање за вашу владу, за вашег председника, премијерку и министра одбране„, навео је Фого.

Према његовим речима, Србија је суверена држава и има свако право да изабере своје билатералне пријатеље и савезнике, као и мултилатералне пријатеље и саветнике, као и да учествује на начин који влада и председник сматрају одговарајућим.

Засад је то добро функционисало. Србија је војно неутрална. Међутим, пружила је сјајну подршку у партнерству са НАТО и има савезнике и пријатеље који нису нужно и пријатељи НАТО. Наравно, Србија има односе с Русијом. Ту сад постоји напетост као резултат нелегалног припајања Украјине. Раније смо разговарали о томе. Али Србија се веома пажљиво креће танком линијом у дипломатији са Западом и с Истоком, а и с Кином. Мислим да је то похвално за Србију, да може имати пријатеље на обе стране. То добро функционише, па ми не смета„, изјавио је командант НАТО.

(tanjug.rs)