ЧЕШКА: Петиција у Прагу за повратак Косова матици

Први на листи оних који траже поништење признавања Јан Каван, бивши шеф дипломатије Чешке и Земанов пријатељ. У више градова 17. фебруара, на дан самопроглашења независностикреће иницијатива за нову одлуку

НА традиционалном протесту против самопроглашења Косова за самосталну државу, у Прагу ће 17. фебруара почети потписивање петиције за чешко повлачење признавања тзв. Тачијеве републике. На документ који треба да се нађе пред чешким парламентом и владом први потпис је ставио Јан Каван, некада шеф спољних послова Чешке, потпредседник владе и председавајући Генералне скупштине Уједињених нација. Придруживање инцијативи најавили су угледни политичари из разнородних странака. Надамо да ће се нашој петицији придружити и председник Милош Земан – овако говори Милутин Илић, саветник за Балкан чешког посланика Јарослава Фолдине, чија је консултантска кућа “Геополитикон” организатор потписивања петиције. Он подсећа да се протести против проглашења косовске независности одржавају континуирано од 2009, док сваког 24. марта пријатељи Србије протестују на Вацлавским намјестима због нелегалног бомбардовања Србије. То траје од 1999.

У петицији, у чијем су састављању учествовали и Јарослав Фолдина и режисер Вацлав Дворжак, уз три НВО, пријатељи српског народа, о овој држави се каже:

“Признавање самопроглашене државе косовских Албанаца било је грубо кршење међународног права од стране тадашње чешке владе. Тадашња влада Чешке Републике занемарила је препоруке парламента Чешке Републике и беспризорно је прекројила важеће међународне споразуме и своје међународне обавезе, као што је повеља УН, Хелсиншка декларација из 1975. године, Кумановски споразум из 1999. године и Резолуција Савета безбедности УН 1244… Због тога, тражимо да данашња чешка влада исправи срамоту тадашње Тополанкове владе, која нас је тим чином уврстила међу државе у којима владају закони џунгле, што је за нас, чешке држављане, апсолутно неприхватљиво.”

ЗЕМАН МИСЛИ ИСТО

– ЧЕШКИ председник је у више наврата јавно рекао да Косовом влада мафијашки режим који се финансира трговином наркотицима. Указивао је да је политика ЕУ на Балкану због КиМ у ћорсокаку и да нема реда и владавине права. У међувремену његов став је постао још оштрији. Не мање важна чињеница јесте да све више Чеха устаје против диктата Брисела и Вашингтона – каже Илић.

(novosti.rs)