Тилерсон: Крај операције није крај терористима

Завршетак велике војне операције против Исламске државе не значи да су САД и њени савезници постигли трајну победу над екстремистима, изјавио Тилерсон.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је, говорећи на састанку о глобалној коалицији против Исламске државе у Кувајту, рекао да су САД одлучиле да дају додатних 200 милиона долара помоћи да би се стабилизовале ослобођене територије у Сирији, пренела је агенција Ројтерс.

Трампова администрација тражи од партнера из коалиције, састављене од 74 државе са циљем уништења исламских екстремиста, да уложе напоре и превазиђу међусобни ривалитет и концентришу се на основни задатак – сламање Исламске државе у Ираку и Сирији, пренела је агенција АП.

Непријатељства између Ирана и Сирије, с једне и Израела с друге стране, прете да створе нови конфликт у Сирији у којој већ има превише зараћених страна, наводи АП. У Сирији траје већ седам година грађански рат, а Турска је отворила фронт у сиријском региону Африн, који је под контролом Курда, а које подржавају САД.

Због тога се појачала напетост између чланица НАТО – САД и Турске. Тилерсон ће због тога отпутовати у Анкару у петак, после посета Јордану и Либану.

Турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу у понедељак је оценио да су односи Турске и САД у „критичној фази“.

Анкара је бесна због подршке Вашингтона курдским „Јединицама за заштиту народа“ (YПГ), које Турска сматра терористима повезаним са курдским побуњеницима у Турској. Због тога је амерички неименовани званичник рекао да се у Анкари очекују „тешки“ разговори, навела је америчка агенција.

(tanjug.rs)