Бела кућа оптужила Русију за сајбер-напад вирусом NotPetya

Бела кућа је вечерас иступила са тврдњом да су припадници руских оружаних снага у јуну 2017-те  организовали сајбер-напад  NotPetya који је погодио Европу, Азију и Западну хемисферу.

Оценивши да је то био најразорнији сајбер-напад у историји, који се брзо проширио по целом свету, Бела кућа је пласирала и тврдњу да је тај напад проузроковао губитке од више милијарди долара.

Прес служба администрације Доналда Трампа – не наводећи никакве доказе – отишла је и корак даље у својим оптужбама:

„То је био део саставни део покушаја Кремља да дестабилизује Украјину. И тај напад показује умешаност Русије у украјински конфликт. Реч је о неразумном и неселективном нападу који је имао међународне последице“.

Вирус који је блокирао приступ подацима појавио се 27. јуна 20127-те и атаковао је десетине енергетских, телекомуникационих и финансијских компанија и организација у Русији и Украјини, а затим се проширио по свету.

Творци вируса захтевали су за деблокаду података да им се ислати новац.

Експерти Group-IB, фирме сепцијализоване за компјутерску безбедност, тада је објавила да се ради о вирусу Petya и да је за деблокаду било потребно на виртуелни рачун уплатити (по) 300 долара у биткоинима.

Потом је Лабораторија Касперски оценила да се ради о уцењивачком вирусу који је назвала NotPetya.

Кремљ је још прошле године као подметање и „наставак русофобске кампање“ оценио свако повезивање Русије са вирусом NotPetya.

(intermagazin.rs)