Британци имају нови велики план који већ љути Брисел

Британска влада је спремна да предложи неку врсту плана о регилусању односа са ЕУ у сектору финансијских услуга после Брегзита.

Тим планом се фаворизује Град Лондон, што је раније већ наишло на отпор у Бриселу, пише Фајненшел Тајмс (ФТ).

Министар финансија Филип Хамонд би већ следеће седмице могао да одржи говор којим би подржао узајамно признавање система који регулише пружање финансијских услуга после Брегзита, а с циљем да Град Лондон задржи приступ јединственом тржишту европског блока, наводи ФТ, а преноси агенција Ројтерс.

Према том предлогу, Британија и Европска унија би узајамно признале регулаторне и надзорне процедуре двеју страна, што је опција коју дуго фаворизује британска индустрија финансијских услуга.

Портпаролка британског министарства финансија је одбила да коментарише текст ФТ-а, оценивши га као спекулацију.

Планом за који се залаже Сити било би предложено да Британија и ЕУ омогуће прекограничну трговину финансијским услугама под условом да свака страна сачува регулаторне стандарде у складу са најбољим међународним стандардима.

Коначна одлука о најбољем моделу који ће се тражити још није донета, додаје британски лист позивајући се на изјаве Хамондових сарадника.

Гувернер Банке Енглеске Марк Карни је раније изјавио да би Британија и ЕУ требало да усвоје систем међусобног признавања финансијске регулативе, оценивши да у супротном ризикују да задају ударац који ће нанатеи штету сектору финансијских услуга широм Европе.

Механизам за решавање спорова био би део британског предлога.

Предлогу Лондона ће се вероватно успротивити Европска комисија која је раније саопштила да Британија не може да бира које делове јединственог тржишта ЕУ жели да задржи.

Званичници ЕУ су недавно рекли британским финансијерима да неће прихватити споразум који је сачинио лондонски Сити, а који би финансијским компанијама омогућио да послују на међусобним тржиштима без препрека, пошто се, како су истакли, Британија изјаснила за напуштање јединственог тржишта.

Огроман британски сектор финансијских услуга ће, како се чини, бити највећа тачка раздора у преговорима о Брегзиту, закључује се у тексту.

Британија је дом великог броја највећих светских банака и представља највеће тржиште индустрије осигурања. Из главног града Велике Британије управља се са око шест хиљада милијарди евра (7,5 хиљада милијарди долара) или 37 одсто укупних европских финансијских актива, што је скоро двоструки износ у односу на Париз, који је најближи конкурент Лондону.

(tanjug.rs)