РУСИ ПОТПИСАЛИ: Протокол о сарадњи Русије и Србије

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић и потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин потписали су данас у Сочију Протокол о сарадњи.

Протокол је потписан на 16. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, јавио је Танјуг.

Веома је позитивно што је у претходној, 2017. години, наша спољнотрговинска размена повећана у односу на 2016. годину и износила је 2.5 милијарде долара“, истакао је Дачић.

Дачић, који је и шеф дипломатије Србије, рекао је да је циљ да поред веома добрих политичких односа Русија и Србија што више развијају економске односе, искористе све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније.

Имамо веома добру сарадњу у области енергетике, пољопривреде, чекају нас неки нови пројекти у сфери привреде, индустрије“, рекао је Дачић након састанка.

Он је подсетио да за неколико дана у Београд долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров с циљем обележавања 180 година успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.

Дачић је оценио да две земље имају добру сарадњу на међународном плану – када је реч о заштити националних и државних интереса, као и да између Србије и Русије постоји традиционално пријатељство и стратешко партнерство.

Дачић је учествовао у раду Међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ову функцију обавља потпредседник Владе Дмитриј Рогозин.

(intermagazin.rs)