ДАЧИЋ У ПАРИЗУ: Почаст Солунцима

Министар спољних послова и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић борави данас у званичној посети Паризу, на позив француског шефа дипломатије Жан-Ива ле Дријана

МИНИСТАР спољних послова и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић борави данас у званичној посети Паризу, на позив француског шефа дипломатије Жан-Ива ле Дријана. Шеф српске дипломатије је јутрос, пре разговора са својим домаћином, уз химне две земље које је интонирао оркестар француске Републиканске гарде и заставе које су носили чланови Комитета Вечне ватре, положио венац на Споменику незнаном војнику код Тријумфалне капије.

– Незнаном јунаку, који је живот дао за слободу народа Европе и за будућност наше деце, Република Србија одаје почаст и изражава велику захвалност. Република Србија и наш народ, и после сто година од окончања страдања у Великом рату, не заборављају жртву храбрих војника који су дали своје животе за Србију и Француску. Нека им је вечна слава – написао је Дачић у књигу утисака.

Шеф српске дипломтије се затим састао са Жан-Ивом ле Дријаном у Ке д’Орсеју, а на дневном реду су били билатерални односи, на политичком, економском и културном плану, као и француска подршка Србији на европском путу. Дачић и Ле Дријан су, између осталог, разговарали и о програму заједничког обележавања стоте годишњице завршетка Првог светског рата.

Дачићева посета Паризу завршава се касно поподне на Српском војничком гробљу у Тијеу код Париза где ће одати почаст старим ратницима који су подлегли ранама док су се налазили у Француској на лечењу и овде сахрањени.

(novosti.rs)