Тачи: Кад би Русија признала Косово, Београд би одустао

Хашим Тачи изјавио да би Русија могла да одигра важну улогу за мировни процес уколико би признала независност Косова, јер би тада Београд одустао од митологије.

Косовски председник је, како пише приштинска Коха, а преноси Унмик у данашњем прес клипингу, то рекао у интервјуу за немачки дневник Тагесцајтунг и оптужујући Русију да користи своју моћ у Савету безбедности УН како би спречила Косово да се придружи УН.

Осврнуо се и на пет земаља чланица ЕУ, које одбијају да признају једнострано проглашену независност Косова, оценивши да то представља „огроман хендикеп“.
Тачи тврди да је „Косово успешна прича“.

Ми непрекидно унапређујемо нашу међународну позицију. Економија је у успону и достигли смо четири одсто економског раста протеклих година„, тврди Тачи.

Упитан да прокоментарише европску перспективу Косова, Тачи је рекао да Косово има „јасну визију“ евроатланских интеграција.

Стрпљиви смо и веома напорно ћемо радити да побољшамо ситуацију на Косову. Антизападне позиције и идеологије немају шансе да успеју или имају утицај на Косову. Пре свега, желимо да ЕУ размисли о својој оклевајућој политици„, рекао је Тачи.

(tanjug.rs)