Ништа од гласања, све очи су упрте у Москву

Савет безбедности Уједињених нација је одложио седницу на којој би могло да се гласа о резолуцији којом се захтева примирје у Сирији.

Како наводи британска агенција, позивајући се на дипломате, седница Савета безбедности УН требало би да одржана данас у подне по њујоршком времену.

Савет безбедности УН претходно је за петак заказао гласање о резолуцији којом се захтева 30 дана примирја широм Сирије како би се доставила хуманитарна помоћ милионима људи и евакуисали тешко болесни и рањени.

У кувајтској мисији у УН, која овог месеца председава Савету безбедности, потврђено је да је гласање одложено, преноси Ројтерс.

У међувремену објављено је да је нови талас бомби засуо сиријски регион Гута, упориште побуњеника, који истовремено гађају болницу у престоници Дамаску.

Број цивилних жртава и нанета штета представљају један од најгорих случајева у Сирији од како је влада у великим сукобима 2016. заузела делове сиријске провинције Алеп, која је била под контролом побуњеника.

Како британска агенција наводи, све очи су упрте у Москву и главно питање је да ли ће Русија, савезница сиријског председника Башара ал Асада која има право вета у Савету безбедности УН, подржати резолуцију.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Русија спремна да се усагласи са резолуцијом Савета безбедности УН о Сирији, али да јој је потребна гаранција о прекиду ватре.

Лидери Француске и Немачке су у писму руском председнику Владимиру Путину затражили његову подршку резолуцији о хитном прекиду ватре у Сирији, саопштио је неименовани извор из Јелисејске палате.

Руски амбасадор у УН, Васили Небензја, на чији захтев је сазвана седница, уложио је амандмане на резолуцију у последњем тренутку, наводећи да предложена резолуција „једноставно није реална“.

Он је такође оптужио светске медије за масовну кампању дезинформисања која игнорише, како је рекао, да су се на хиљаде бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, склонили у источну Гуту одакле нападају престоницу.

Чланови Савета безбедности су саопштили да морају да размотре руске предлоге.

Да би резолуција била усвојена, потребно је да добије девет гласова за и да на њу не ставе вето сталне чланице Савета безбедности УН – Русија, Кина, САД, Британија и Француска.

(tanjug.rs)