Меркел: Није то српска ствар

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је та земља отворена према трговинским партнерима, укључујући и Кину.

Истовремено, председник Србије Александар Вучић навео да Србија има добре односе са Кином, али да сваки уговор који постигнемо иде на одобрење у ЕУ, иако смо земља кандидат.

Меркел и Вучић су на заједничкој конмференцији за новинаре одговарали на питања у вези економске сарадње Србије са Кином али и земаља чланица ЕУ и Немачке, а немачка канцеларка је рекла да је увек важно да земље чланице заступају заједничку политику и у случају сарадње са Кином.

Она је у вези пројекат пруге Београд – Будимпешта насталог у вези са иницијативом 16 плус 1 подвукла да је за њу увек важно да државе чланице ЕУ које су у тој иницијативи „заступају заједничку политику према Кини са нама – иначе бисмо имали поделе унутар ЕУ“.

Међутим додала је, у суштини давање доприноса инфраструктурним пројектима са трећим земљама није забрањено, а Европска комисија разматра да ли је то у складу са правним прописима

„Није то српска ствар“ рекла је Меркел и подвукла да је реч о сарадњи Кине са другим земаљама „за коју знамо и о којима разговарамо“ .

Под лупом кинески улазак у Дајлмер
Навела је и да што се тиче кинеског удела у „Дајмлеру“ Немачки уред за надзор финансија проверава да ли је све транспарентно.

„Ми смо отворени према трговинским партнерима и на први поглед не видимо никакво кршење права. Ради се о томе да аутоиндустрија у Немачкој мора бити спремна за будућност и политика жели да створи оквирне услове који су потребни за то“ рекла је Меркел.

Председник Вучић је указао да Србија има добре односе са Кином, али да сваки уговор који постигнемо иде на одобрење у ЕУ, иако смо само земља кандидат.

„Све остало је Меркел рекла на најбољи начин и немам шта да додам“ закључио је Вучић.

(tanjug.rs)