Погрешили смо када смо признали независност Косова

Власт Чешке погрешила је када је 2008. признала једнострано проглашену независност Косова, изјавио је посланик у чешком парламенту Јарослав Фолдин.

Фолдин, који се заједно с делегацијом Чешке састао данас с првим потпредседником Владе Србије и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, признао је да је међународно право прекршено 2008. године, када је већина земаља ЕУ признала независност Косова.

Додаје да се нада да ће Чешка отворити то питање као модератор на путу Србије ка ЕУ. „Ове године обележавамо 100 година од успостављања дипломатске сарадње између Чехословачке и Србије, односно бивше Југославије. У том смислу ћемо поступати како бисмо вам помогли на вашем путу ка ЕУ“, рекао је Фолдин.

Подсетивши да је Чешка 2008. признала Косово, Фолдин је рекао да је „видно да је погрешила власт“.

Ми у парламенту имамо резолуцију да подржавамо Резолуцију 1244. Значи да је власт радила нешто друго од онога што им је рекао парламент, али није то кршење права код нас, али није нешто што можемо да схватимо„, рекао је Фолдин.

Фолдин, чија је мајка Српкиња, рекао је да је Чешка доживела исто што и Србија, када је, како је навео, у прошлом веку изгубила 15 одсто територије, која је дата Немцима.

Дошло је до светског рата због тог кршења међународног права„, подсетио је Фолдин, који се обратио на спрском језику.

(tanjug.rs)