ЈУНКЕРОВА УЦЕНА: Дајте Косово па можете у ЕУ

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер поручио је синоћ да ЕУ не може да прихвати у своје чланство земље које нису међусобно решиле територијалне спорове и нагласио да је на Београду и Приштини да одреде каквог карактера ће бити тражени правно обавезујући споразум.

Јункер је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је, након разговора са српским председником оптимиста када је реч о путу Србије у ЕУ.

Моје убеђење је да не можемо прихватити у ЕУ земље које нису међусобно решиле теритроријалне спорове. Не можемо да увозимо билатералне спорове. Важно је да ти спорови буду решени пре уласка у ЕУ, јер желимо да земљама Балкана пружимо стабилност, а не увеземо нестабилност – објаснио је он.
Казао је да ЕУ жели да се нормализују односи Београда и Приштине правно обавезујућим споразумом.

Није на нама да кажемо који ће бити карактер споразума, већ је на Београду и Приштини да одреде како ће он изгледати – истакаоје председник ЕК.

Он је нагласио да је након данашњег састанка са председником Вучићем смирен када је реч о путу којим Србија иде.

Јункер је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је у Београд допутовао не „у инспекцију и прикупљање информација“, већ ради разговора.

(tanjug.rs)