СРБИЈА ПРВИ ПУТ ЗАПРЕТИЛА: Ако не формирају ЗСО поцепаћемо „Бриселски споразум“

Да ли ће Заједница српских општина бити формирана у догледно време или ће сачекати потписивање правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине, дилема је коју је отворио шеф дипломатије Ивица Дачић, наводећи да је чуо нову опцију – да ће ЗСО бити управо део пакета поменутог споразума, што је назвао „врхунским безобразлуком“.

Никад не бих потписао Бриселски споразум да у њему главна ствар није била ЗСО. На папиру је била ЗСО и интеграција српских у косовске институције. Ако нема ЗСО, повлачимо цео Бриселски споразум – изричит је Дачић.

На питање да ли је ЕУ за промену садржаја договора о ЗСО, што захтева Приштина, као и да ли ће њено формирање чекати на правно обавезујући споразум, Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице Федерике Могерини, за „Новости“, каже:

Споразум о ЗСО договорен је између две стране у оквиру дијалога. У оквиру тог дијалога, ЕУ очекује да се односи између две стране даље нормализују и да се ЗСО формира што је пре могуће.

Политички аналитичар Душан Јањић сматра да „пакет“ који је поменуо Дачић не мора да значи да ће се на формирање ЗСО чекати до потписивања правно обавезујућег документа с Приштином. Он објашњава да су две стране 2013. само парафирале Бриселски споразум, а да ће потписивање правно обавезујућег „папира“ том првом договору дати правну снагу:

Тим новим потписима постојање ЗСО добиће гаранцију ЕУ, а можда и УН, ако њена Генерална скупштина буде доносила резолуцију о завршетку дијалога. Такав „печат“ значиће да ниједна будућа влада Косова неће моћи да мења суштину ЗСО без сагласности свих потписника и гаранта обавезујућег споразума.

У априлу ће се навршити пет година откако су се две стране сагласиле да се формира Заједница. Међутим, и после јучерашње техничке рунде преговора делегација Београда и Приштине, изостао је конкретан одговор. Према нашим сазнањима, споразуми о ЗСО, као и о мосту у Косовској Митровици и енергетици, јуче су „претресени“, али у разговорима није било значајних помака.

СУМИРАЈУЋИ учинак дводневне рунде техничких разговора Београда и Приштине, Коцијанчичева је јуче саопштила да се дискусија водила у конструктивном духу. Навела је да су разговори резултирали заједничком идентификацијом неколико питања која треба решити како би се кренуло ка имплементацији договора којима се даље нормализују односи, и најавила да ће се разговори наставити следећег месеца.

(novosti.rs)