Путин: Русија спрема „сатаниног сина“ и „воз смрти“

Руски председник Владимир Путин се обраћа Федералној скупштини. Како се очекује, главне теме говора ће бити план економских реформи и мера за решавање социјалних питања, као и оцена међународне ситуације

Саобраћај друмским делом Кримског моста ће бити отворен кроз неколико месеци, рекао је Путин.

Арктичка флота Русије је била и остала најјача на свету.

Амбициозни план Русије: повећати БДП за 1,5 пут, док држава треба да уђе међу топ-5 највећих економија света.

Путин објаснио шта је нови циљ Русије:

Циљ је да просечни животни век у Русији буде већи од 80 година.

РУСИЈА СПРЕМА „САТАНИНОГ СИНА“ И „ВОЗ СМРТИ“

Русија је спремна да започне серијску производњу нове суперракете РС-28 „Сармат“, којег је НАТО већ прозвао „сатаном 2“, а такође и „воза смрти“ — железнички ракетни систем „Баргузин“.

„Сармат“ ће, према најавама, бити највећи нуклеарни пројектил на свету, способан да сравни са земљом територију површине Француске или Енглеске.

Нова балистичка ракета би требало да замени легендарног „војводу“ РС-20В (по класификацији НАТО-а СС-18, мод. „Сатана“), који већ четврт века чини основу надземне групе стратешких нуклеарних снага и који се производио у украјинском „Јужмашу“. Нови произвођач пројектила је краснојарски завод „Красмаш“, а планирано је да ракета буде тестирана у четвртом кварталу ове године.

Са производњом нове ракете, као и „ракетног воза“, према речима потпредседника Владе Русије Дмитрија Рогозина, започеће се ако буду укључени у државни програм наоружања 2018-2025. године.

Говори се да ће „сатанин син“ бити два пута лакши од „војводе“, да ће бити убојитији и да ће превазићи претходника и по енергетској ефикасности, што ће тој ракети омогућити да погађа циљеве на било којој тачки света. Моћи ће да се лансира практично са сваког места и у свим правцима.

Побољшање карактеристика омогућиће да се „Сармат“ опреми додатним средствима за савладавање америчке ПРО.

Руски војни експерти су уверени да ће серијска производња почети идуће године и да рокови стављања у употребу неће бити пробијени.

(novosti.rs)