Михајловић: Не окрећите главу, пријавите насиље

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да је релативизација насиља присутна у појединим медијима апсолутно неприхватљива и наноси штету, како женама жртвама насиља, тако и држави која се озбиљно бори да то спречи.

Она је, реагујући на гостовање једног адвоката у јутарњем програму ТВ Пинк, осудила покушај да се тема насиља над женама доведе до апсурда у ком су жене критиковане како лажно пријављују насилнике.

Када чујете да неко јавно изговори да постоје предоминантне жене које се у кући за све питају и од којих све зависи и да су оне те које најчешће лажно пријављују своје мужеве како би се домогле стана и имовине, а да ти мужеви ни криви ни дужни због примене Закона о спречавању насиља у породици, бивају избачени из куће, онда шаљете врло опасну поруку да жене измишљају и лажу да су жртве насиља и да је насиље у друштву прихватљиво„, рекла је Михајловић.

Она је оценила да оваква јавна иступања стављају жене на стуб срама и омаловажавају жртве насиља, подсетивши да је више од 300 жена убијено у последњих 10 година у породичном и партнерском насиљу.

Наш задатак је да охрабримо жене да пријаве насилника, за сваки шамар, претњу, психичко насиље, јер онај ко је спреман да подигне руку, спреман је и да убије„, указала је.

Такође, нико од нас, не сме да затвара очи пред насиљем, било да се оно дешава нашој комшиници, рођаки или непознатој жени на улици. Не окрећите главу, пријавите насиље„, поручила је Михајловић.

Председница Координационог тела за родну равноправност додала је и да је улога медија у борби против насиља огромна и да се једино заједничким напорима може стати на пут тој пошасти.

(FoNet)