МУФТИЈА: Косово је колевка Србије

„Ми гледамо напред, ка будућности. Ту видимо нашу и вашу децу у слози, у земљи у којој нема трзавица. Ако то не постигнемо, бићемо одговорни пред Богом, поручује у интервјуу за Српски телеграф Мустафа Јусуфспахић“, муфтија београдски и војни.

Србија, истиче муфтија, треба да буде веома поносна и што ове године обележава јубиларних 150 година постојања Исламске заједнице.

– Хрватска је 2017. обележила 100 година постојања Исламске заједнице, а 150 година, које Србија прославља, ипак је пола века више мултикултуралности. Треба помињати овако лепе ствари. Као што је мој отац говорио: „Будите пчеле и правите мед, не будите мухе јер мухе шире заразу.

Да ли сте задовољни положајем муслимана у Србији?

– Имамо сва права када су у питању законске одредбе. Проблеми некад настају у пракси, зависно од општине до општине. Веома ценимо рад људи који су вољни да учине нешто добро за ову земљу јер смо и ми саборци у тој причи. Наша деца расту и одгајају се у Србији и ми јој желимо само најбоље. Исламска заједница Србије је увек била саставни део одбрамбеног система ове земље. Као муфтија војни, показао сам да то и даље јесмо и радимо на томе да муслимане ове земље анимирамо да што више улазе у систем одбране. Између осталог, да служе војни рок.

Београд се развио
Морам да кажем да је заиста импресивно како се Београд развио последњих година. Ружно је да неки то негирају само да би скупили политичке поене. Не могу негирати ни неке успехе ранијих власти. Мост на Ади данас ми веома олакшава живот.

Какав однос имате са властима Србије?

– Имамо релативно добре односе. Имамо поштовање према председнику Александру Вучићу, који се труди и ради, и верујемо да то чини искрено, из срца. Ми смо генерација и јако се добро познајемо. Поносан сам што могу да му кажем све што мислим и што се наше мишљење узима у обзир када се доносе неке важне одлуке. Тако бисмо волели да се уважи и наше мишљење када је у питању Косово.

О Бајракли џамији
Очекујемо да се Бајракли џамија, као једина преостала у Београду од 274 које су некада постојале, врати Исламској заједници Србије. У исто време муслиманима Београда је потреба да имају простор који је већи од 100 квадрата, које Бајракли џамија има тј. да се муслиманима Београда одобри изградња џамије. Надамо се и скором решењу проблема муслимана у Земун Пољу и легализацији молитвеног простора на тој општини.

Који је ваш став по питању Косова?

– Нама је у интересу да у овој земљи буде више муслимана, а цепањем Косова муслимани постају мањина у овој земљи. То је уосталом оно што сам рекао и министру спољних послова Гамбије, која је преиспитивала своју одлуку о признавању независности Косова. То је нешто што ми искрено мислимо. Не волимо да нам се земља цепа, а није ни праведно одвајати колевку ове земље.

Како гледате на појављивање друге исламске заједнице?

– Како гледа и Српска православна црква на Црногорску? Нисам задовољан, али не желим да идем у сукобе са браћом која гледају мало другачије на Београд, ваљда мало више преко Дрине. А доста је тога, то никоме није донело користи. Ми смо задовољни што су неки ипак схватили да је њихова судбина у Србији и што су драстично променили реторику која ранијих година није доприносила добросуседским односима. Успели смо да их вратимо на исправан пут.

Како је вашем брату као амбасадору Србије у Саудијској Арабији?

– Он би требало 5. марта да се сусретне с краљем Арабије. Доста је ангажован. Има пуно заинтересованих инвеститора и председник ће бити обавештен о томе. Постоје људи који су вољни да овде уложе милијарде и да запосле велики број људи, посебно у енергетском сектору.

(republika.rs)