НАКОН ДЕБЕЛОГ МИНУСА НОВИ ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК

Још вечерас у Србији хладно са снегом, од почетка недеље се очекује темепратурно олакшање, јер ће бројке бити у плусу, али нам наилази нова временска нестабилност – током целе недеље ће бити кише, а следи и велико топљење снега на које РХМЗ упозорава.

– У ноћи између суботе и недеље очекује нас ново наоблачење са кишом суснежицом и снегом, такво време ће се задржати делимично и у недељу и то првенствено у јутарњим сатима, а онда нам следи топлије време – објашњава Ђорђе Ђурић, метеоролог „Wеатхер 2Умбрелла“ и додаје да нам управо пристиже толији циклон са Медитерана, који ће и условити престанак снежних падавина у целој Србији сутра у току дана. Само у јутарњим часовима температура ће понегде бити у минусу, од -4 на северу до 4 на југу, док ће дневна већ прећи у плус, те се на северу очекује температура око нуле, а на југу и до 7 степени.

Следеће недеље нас очекује температурни шок, будући да ће са одмицањем седмице температуре бити у сталном порасту, међутим то нам не доноси и сунце већ велику количину кише која ће падати у целој земљи осим на планинама, где ће се још једино снежни покривач задржати.

-У понедељак суво, док ће у току вечери и ноћи у свим крајевима доћи до кише, што је последица новог циклона са југозапада – наводи Ђурић и додаје да ће се слично време задржати и у уторак. Оно што може представљати проблем јесте ветар, нарочито у кошавском подручју који југу Баната може донети чак и олујне ударе.

Што се тиче температура, оне су у порасту у односу на викенд, па се за понедељак очекује од 3 степена на северу до 10 на југу, а у уторак нам следи праве маротовске температуре, од 8 до 16 степени. Изузетак је источни део Србије где ће бити хладније, а темпереатуре ће се кретати око нуле.

Од среде до краја недеље нас очекује променљиво време са продорима влажних ваздушних маса што условљава честу кишу над Србијом. Температуре ће бити у просеку за март, од 10 до 15 степени, а за слећи викенд достићи ће и 20 подељак.

Топли талас са југа најкасније стиже до Београда и севера земље па се у овим крајевима сутра и прекосутра очекују и најниже температуре од -4 у Суботици до 2 степена у Београду. У Крагујевцу нешто повољнија ситуација, па ће максимална бити до 3 степена, док се на југу очекује најтоплије време па ће у Врању бити до 6 степени, а У нишу од 3 до 5. Што се запада и истока Србије тиче, у Ужицу и Неготину температуре сличне, од 1 до 4 степена.

Ових дана се очекује и велико топљење снега, на шта РХМЗ упозорава, нарочито што таква ситуација може утицати на пораст воде у речним токовима.

Током целог месеца пред нама најављује се променљиво време, са великим интервалима кише, али и са мало вишим температурама од просека за март.

РХМЗ нема метеоролошких најава и упозорења за наредни период.

(blic.rs)