Трамп и Нетањаху данас на састанку у Белој кући

Амерички председник Доналд Трамп и израелски премијер Бењамин Нетањаху састаће се данас у Белој кући.

Ти разговори, наводи Ројтерс, нуде шансу за стварање „заједницког фронта“ против Ирана, али делује да ће мало учинити да унапреде наизглед заустављену мировну перспективу између Израела и Палестине.

„Намеравам да разговарам о низу питања са (Трампом) али највише од Ирану, његовој агресији, нуклеарним амбицијама и агресивним акцијама на Блиском истоку, укључујући и нашу границу“, рекао је Нетањаху када је полазио из Израела.

Он је новинарима у Израелу рекао да ће са Трампом говорити о могућности да га позове на отварање амбасаде у Јерусалиму.

Израелски и Амерички званичници саопштили су да се као приоритет ових разговора очекује Трампова иницијатива за поништење Ираског нуклеарног споразума из 2015, као и забринутост због његовог упоришта у Сирији.

Израел је оптужио Техеран да покушава да оствари трајно војно присуствои у Сирији где снаге које подржава Иран, пружају подршку сиријском председнику Башару ал Асаду у грађанском рату.

Обојица лидера су већ дуго против споразума, наводећи да је ограничен и чињеницу да не обухвата програм балистиочких ракета Ирана или његову подршку антиизраелским екстремистима у региону, наводи британска агенција.

(tanjug.rs)