Прогноза из Кине: Новчанице ће нестати

Ширење електронског новца је „неизбежно“ али он треба „пажљиво“ да се развија и да га регулишу власти, оценио је гувернер кинеске централне банке.

Могуће је да ће убудуће употреба новчаница и кованог новца постепено да се смањује и на крају нестане. Постоји та перспектива„, рекао је Џу Сјаочуан на конференцији за новинаре.

Према гувернеру поред платформа за мобилно плаћање које су већ свеприсутне у Кини као што је „WеЦхатПаy“ или „Алипаy“, „неизбежно је ширење електронског новца у оквиру технолошког развоја“.

Истина је да Кина драстично сузбија виртуелну валуту као што су биткоин и етереум, затвара платформе за њихову размену, забрањује подизање средстава у криптовалутама и осуђује такозвано рударење за те валуте. Међутим Пекинг није у принципу против нових технологија под условом да их одобре и регулишу власти, да штите потрошача и да служе реалној економији, рекао је Џу.

Он је поновио противљење сада распоживим криптовалутама које цветају без ослањања на влад или централне банке.

Цео свет види опасност које носе, јаку нестаблиност курса, ми не волимо те спекулативне производе који дају илиузију да се може обогатити преко ноћи„, рекао је он.

Гувернер је рекао да су се биткоин и друге криптовалуте развиле сувише брзо, без довољно опреза и да би то могло да има негативне последице за потрошача и непредвидљив утицај на финансијску стабилност.

Међутим централна банка не затвара врата тим валутама.

„Треба зауставити производе који су развијени неопрезно“ док други, „обећавајући“, треба да се испитају, да се одобре и оцене као поуздани пре него што се користе, додао је Џу.

Кинеска централна банка већ три године организује семинаре о криптовалутама. Влада је прошле године отворила лабораторију за истраживање посвећену блокчејну (блоцкцхаин), технологији која је одмах иза биткоина. Кинески гувернер је рекао да кинеска централна банка блиско сарађује са другим актерима на тржишту око разматрања како у будуће да се регулише та сајбер валута.

Велике кинеске платформе су у августу прошле године представљале петину светског обима биткоина, а Кина је у фебруару представљала мање од један одсто сведске размене криптовалута, према процени једног локалног финансијског листа.

(beta.rs)