АПЕЛ ВОЗАЧИМА НА ПОЧЕТКУ МОТОЦИКЛИСТИЧКЕ СЕЗОНЕ

Aгенција за безбедност саобраћаја Србије апеловала је данас на све возаче да поштују прописе и обрате пажњу на мотоциклисте и мопедисте, јер пролеће доноси почетак мото сезоне и већи број двоточкаша у саобраћају.

Апелујемо на возаче осталих возила да у наредном периоду, када се очекује знатно веће присуство возача мотоцикала и мопеда, посвете већу пажњу њиховој безбедности и да имају у виду да се ради о веома рањивој категорији учесника у саобраћају код којих сваки пад са возила може да буде трагичан”, наводи се у саопштењу и подсећа да је у свакој деветој саобраћајној незгоди са погинулим лицима учествовао мопед или мотоцикл.

Истакнуто је да су главни узроци саобраћајних незгода које су изазвали возачи мотоцикала и мопеда непрописна и неприлагођена брзина, као и непрописно укључивање у саобраћај, управлајње возилом под дејством алкохола, непрописно претицање и неуступање првенства пролаза.

Подсећа се да возачи и путници на мотоциклима и мопедима морају да користе хомологоване заштитне кациге (fullface), одговарајуће величине и прописно закопчане, као и штитнике за екстремитете и осталу заштитну опрему.

Из Агенције наводе да проценат употребе заштитних кацига у Србији још увек није на задовољавајућем нивоу, јер 88,8 одсто мотоциклиста и 69,6 одсто мопедиста користи кацигу. Како је наведено, у последњих пет година сви погинули возачи мотоцикала били су мушког пола. Подаци показују и да је око 61 одсто погинулих мопедиста старије од 45 година, а скоро 57 одсто погинулих мотоциклиста има између 19 и 35 година.

Апеловано је и на родитеље да својој деци онемогуће неконтролисано коришћење мотоцикала и мопеда, јер се због незнања прописа, недовољне вештине за управљање или жеље за доказивањем међу вршњацима може доћи до трагичних последица.

(Beta)