Србија и РС јачају енергетску безбедност

Српска и Србија требало би да заједнички учине кораке ка јачању енергетске безбедности и коришћењу европских пракси у области обновљивих извора енергије, поручено је на конференцији „Енергетска сувереност – Бањалука као регионални центар”, на којој се свечано промовише новоизграђено бањалучко предузеће „Еко-топлане”.

Поручено је и да је важно да Република Српска и Србија заједно и ефикасно воде енергетску политику јер имају значајне ресурсе и потенцијале у тим областима. Ново предузеће на био-масу „Еко-топлане” концепт је јавно-приватног партнерства између града Бањалука и компаније ИЕЕ, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.

Конференцији су присуствовали председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, премијерка Србије Ана Брнабић, бројни министри у владама Србије и Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, амбасадори и дипломате, представници привредних комора, представници 17 градова из земље и окружења, стручњаци из области енергетике и представници јавног, политичког и друштвеног живота Српске и Србије.

Како је на састанку са председницом Владе Српске Жељком Цвијановић истакла премијерка Србије, Београд поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, уз пуно поштовање одредби Дејтонског споразума. „Добри односи у региону су услов стабилности и напретка”, навела је Брнабић.

Делегација, коју су чинили министар заштите животне средине Горан Триван, министар рударства и енергетике Александар Антић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, са представницима Републике Српске разговарали су и о помоћи од 5,5 милиона евра коју је у септембру прошле године српска влада обезбедила за решавање свакодневних потреба локалних заједница у РС, попут изградње и санације локалних путева, мостова, вртића и школа.

Они су се сагласили да је јачање економске сарадње и побољшање услова живота свих грађана кључ за стабилност у региону, а да ће томе много допринети сарадња у области пољопривреде, туризма, енергетике и инфраструктуре – пројекти путни правац Београд-Сарајево, мост Љубовија-Братунац и даљи рад на енергетским пројектима, посебно на реци Дрини.

(tanjug.rs)