СВЕ ЈЕ ИЗВЕСНО! ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ ЧЕТВРТИ МАНДАТ!

Руски председник Владимир Путин ће, према свим предвиђањима, у недељу на изборима освојити и четврти мандат. Како последње анкете говоре, за њега би требало да гласа чак 69,5 одсто бирача у Русији. Први следећи је кандидат Комунистичке партије Павел Грудињин са подршком од само 7,5 процената.

Путин се овог пута кандидовао као независни кандидат, али га је подржала његова странка Јединствена Русија, коју сада води премијер Дмитриј Медведев.

Седам противкандидата

За последњих 18 година, од којих је 14 био председник, а четири премијер, добио је огромну подршку у народу. Аналитичари кажу да му грађани указују поверење због његовог става да је Русија увек на првом месту.

Путин има компликовану идеологију, која најбоље може да се опише као „Русија на првом месту“. Осим тога, без обзира на то како га на Западу осликавају, Путин је веома либералан за руске стандарде. Такође, он је посвећени хришћанин, али је пријатељски настројен и према Јеврејима и муслиманима у Русији, као и осталим етничким групама. Све су то разлози зашто је толико популаран – наводе аналитичари Раша тудеја.

AP Foto

Подршка му је, како се наводи, нагло скочила након припајања Крима Русији 2014.

Иако је Запад очекивао да ће медијском хајком срушити Путина, то се није догодило. Штавише, подршка му је драстично скочила. То нико у Европи и САД није очекивао. Што они више ударају на њега, народ га све више воли. Нападе на председника Руси схватају као напад на њихову домовину и њих саме – објашњавају аналитичари.

Они додају да је његовој популарности сигурно допринело и то што је одлучио да не учествује у ТВ дебатама, нити да прави митинге. Проценио је да је боље да грађани на основу онога шта је урадио одлуче да ли ће гласати за њега.

Како стручњаци кажу, због свега тога нико од седам његових противкандидата не може да му се приближи. Најјачи опонент му је кандидат Комунистичке партије Русије Павел Грудињин, чија подршка износи чак 62 одсто мање од Путинове.

У питању је човек који досад није био члан комуниста и уопште се не уклапа у портрет левичара. Пре би могао да се карактерише као капиталиста, што је сушта супротност. Има своје приватне фирме и бар милион долара на рачуну. Грађани, који су гласачи комуниста, не виде га као свог кандидата – објашњавају аналитичари.

У председничкој трци је и лидер Либерално-демократске партије Русије (ЛДПР) Владимир Жириновски, којем се предвиђа треће место и 5,3 одсто гласова.

Његова политика је популистичка. Током кампање обећавао је да ће у потпуности искоренити сиромаштво и незапосленост. Упркос тако нереалним обећањима, није успео да добије већу подршку – кажу стручњаци.

Размажена богаташица

Један од најконтроверзнијих ликова током кампање за председника била је Путинова кумица, некадашња старлета и ТВ водитељка Ксенија Собчак, којој предвиђају подршку од највише 1,3 процента.

Ћерка покојног градоначелника Санкт Петербурга и Путиновог ментора Анатолија Собчака, која је одрасла са сребрном кашиком у устима, током кампање је пред камерама беснела и плакала кад год јој нешто није било по вољи. Међутим, аналитичари кажу да јој је највећа грешка то што се супротставља Путину, за којег се прича да ју је крстио. Руси то схватају као издају.

Кад је реч о остала четири кандидата, они би, према предвиђањима, требало би да добију укупно 16,4 одсто гласова. То су Сергеј Бабурин испред Руског општенародног савеза, Григориј Јавлински испред партије Јаблоко, Борис Титов испред Партије раста, као и Максим Сурајкин испред Комуниста Русије.

(informer.rs)