Путин: Сигуран сам у програм који предлажем земљи

Руски председник Владимир Путин је после гласања на председничким изборима рекао да ће бити задовољан сваким резултатом који му буде обезбедио четврти мандат.

„Сигуран сам у програм који предлажем земљи“, рекао је Путин, који је гласао на бирачком месту број 2.151, у просторијама Академије наука.

Гласање је почело у 08.00 у недељу по локалном времену (21.00 у суботу по средњоевропском времену) у областима Чукотка и Камчатка на Далеком Истоку.

Избори ће бити завршени данас у 20.00 по локалном времену у Калињинграду, најзападнијем руском региону.

Око 145.000 посматрача прати гласање, међу којима је 1.500 странаца, као и представници опозиције.

Према анкетама се очекује убедљива победа досадашењег председника. Путину би то био четврти мандат.

У изборној трци учествује укупно осам кандидата. Поред Путина, кандидати су лидер ултранационалистичке Либерално демократске партије Русије Владимир Жириновски, дугогодишњи прокремљовски политичар Сергеј Бабурин, лидер либералне партије Јаблоко Григориј Јавлински, кандидат мало познате ванпарламентарне странке Комунисти Русије Максим Сурајкин и бизнисмен Борис Титов.

Новина на овим изборима су кандидати новинарка Ксенија Собчак и кандидат Комунистичке партије Русије Павел Грудињин.

Најпознатији и најозбиљнији противник Кремља, активиста и блогер Алексеј Наваљни, позвао је на бојкот председничких избора пошто му је Централна изборна комисија (ЦИК) ускратила право да се кандидује због судске казне.

Према подацима ЦИК, у Русији има скоро 109 милиона бирача, који ће моћи да гласају на 97 хиљада бирачких места, а у иностранству још 1,8 милиона бирача који ће моћи да гласају на 394 бирачка места у 144 земље.

(Beta)