Игор Симић: Одговорност за насиље у Митровици сноси и међународна заједница

Посланик Српске листе Игор Симић изјавио је данас како је и међународна заједница делимично крива за оно што се догодило у понедељак у Митровици, када је приведен директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. „Одговорност за инцидент у Северној Митровици делимично сноси и међународна заједница, јер се тако нешто планира уз њену подршку“, рекао је Симић за РТК2.

Он је истако да није видео осуду напада на српске представнике и да га то забрињава, јер је „с друге стране међународна заједница агилна када треба да решава проблеме неке друге заједнице“.

„Уколико косовска влада до 20. априла ништа конкретно не уради на формирању Заједнице српских општина, Срби ће самоиницијативно кренути у оснивање ЗСО“, указао је Симић.

Он је подсетио на други споразум Београда и Приштине из 2015. године о општим принципима о успостављању ЗСО, где пише да управљачки тим за израду статута чине четири српска представника и да статут усваја Скупштина ЗСО, односно легитимни представници Срба изабрани по косовским законима у 10 општина са српском већином.

Додао је да је било договорено да ће уредба владе бити донета до децембра 2015. године, а не за пет година.

„Они нас оптужују за ултиматум, па ултиматум је дала ЕУ, и то до децембра 2015. када је требало започети рад на формирању ЗСО, тако да су сви рокови прошли и доста је чекања“, нагласио је Симић.

Он понавља да ЗСО не представља претњу ни за кога, додајући да је то кровна институција која треба да заштити права Срба на Косову.

На питање како коментарише изјаву министра инфраструктуре Паља Љекаја да ће косовске власти хапсити представнике Српске листе уколико самостално крену у оснивање ЗСО, Симић је одговорио да се нада да се после Ђурићевог хапшења нешто слично неће поновити.

„Насиље није начин решавања проблема. Имали смо институционално насиље, али ме радује што није дошло да етничког насиља“, истакао је Симић и навео да је највећа вредност Северне Митровице њена мултиетничност.

„Срби нису пружали отпор не зато што су слаби, већ зато што су желели да покажу своје достојанство“, изјавио је Симић.

Бриселски дијалог је доведен у питање, иако он нема алтернативу, рекао је представник Српске листе и нагласио да су преговарачи чак и у ратним сукобима заштићени.

„Марко Ђурић није хапшен, оно је био покушај његовог понижења“, оценио је Симић.

Бета