Јевтић одлука о повлачењу Српске листе из Владе

Потпредседник Владе Косова и функционер Српске листе Далибор Јевтић данас је на седници Владе Косова обавестио чланове да се представници листе повлаче из владе и затражио одговорност свих налогодаваца акције „уперене против недужних људи и представника Срба“. Полиција је у понедељак упала у зграду Митровачког двора у северном делу Косовске Митровице, где је био организован скуп у оквиру унутрашњег дијалога о Косову, и ухапсила Марка Ђурић који је потом саслушан код прекршајног судију у Приштини и протеран у централну Србију. Приликом хапшења Ђурића полиција је бацала шок бомбе и сузавац и том приликом су повређени грађанин који су се налазили у и испред Митровачког двора. Представници Српске листе у након састанка са председником Србије Александром Вучићем саопштили да ће изаћи из косовске владе

Јевтић, који је на почетку седнице косовске владе остале чланове обавестио да седници присуствује у „техничком капацитету“ затражио је дговорност свих који су учествовали у догађајима од понедељка.

Истакао је да уколико су остали чланови косовске владе заинтересовани за мир и стабилност онда треба да се отвори истрага о тим догађајима.

„Ништа није било тајно, постоје снимци и мислим да је врло лако утврдити ту одговорност. Када говорим о Заједници српских општина (ЗСО) близи се пет година од како се неко обавезао, и без обзира ко је у Влади, ко је члан Владе а ко није, то је обавеза ове владе да тај споразум спроведе“, казао је Јевтић, а пренео његов кабинет.

Он је казао да нису тачни наводи да је влада чији је он био члан забранила улазак директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића на Косово и Метохију.

„Желим да истакнем да то није тачно, а онај ко је донео ту одлуку то треба и да каже. Дакле, то није била одлука Владе, ако имамо такве одлуке требамо о тим одлукама да расправљамо на седницама, а то никада није био случај“, казао је Јевтић, а пренео његов кабинет.

Он је рекао да су у понедељак повређене 32 особе које нису имале ни оружје, нити било шта осим оловке и папира.

Упитао је косовског министра унутрашних послова да ли је размишљао о томе да је гласовима посланика Српске листе изабран на ту позицију.

„Синоћ смо опет имали хапшење осморо Срба у општини Пећ, новинара који су дошли да раде емисију о узурпираној имовини, пет сати су задржани у полицији. Ја не знам стварно какве су то поруке и докле ћемо тако“, упитао је Јевтић.

Он је рекао су представници Српске листе од првог дана говорили да им су им мир, стабилност и сарадња једини циљеви, који се како је навео, нису променили.

Истакао је да ЗСО треба да се формира на „начин на који се неко обавезао“. „Ми смо ту да помогнемо сваки процес који ће довести до мира, стабилности и изградње поверења, а вас молим да нам у томе помогнете“, казао је Јевтић.