Лавров: Протераћемо пропорционалан број дипломата

Русија ће протерати пропорционалан број дипломата свих земаља које су ту меру примениле према руском дипломатском особљу због случаја тровања бившег шпијуна Сергеја Скрипаља, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је рекао да ће Русија протерати 60 америчких дипломата, да ће затворити амерички конзулат у Санкт Петербургу као одговор на сличну меру САД, и да ће пропорционално одговорити и свим другим државама, преноси Тасс.

„У овом тренутку, амбасадор САД Џон Хантсман позван је у министарство где ће му мој заменик Сергеј Рјабков изнети садржај нашег одговора САД“, рекао је Лавров.

Он је додао да ће „све бити пропорционално и по питању осталих држава, кад је реч о броју људи који ће напустити Русију из састава дипломатских мисија“.

САД су у понедељак најавиле да ће као подршку Великој Британији, која оптужује Русију за тровање бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке, протерати 60 руских дипломата и затворити конзулат у Сијетлу уз образложење да се у његовој близини налази подморничка база.

Потом је више од 20 земаља такође објавило да укупно протерује више од 150 руских дипломата у знак солидарности с Великом Британијом.

Велика Британија је протерала 23 руске дипломата, а међу земљама које су следиле пример Лондона и протерале руске дипломате су САД (60), Украјина (13), Канада (4), Француска (4), Немачка (4), Пољска (4), Литванија (3), Чешка (3), Шпанија (2), Аустралија (2), Данска (2), Италија (2), Холандија (2), Албанија (2), Хрватска (1), Црна Гора (1) и друге.

Руска амбасада у Вашингтону одговорила је на мере САД и на Твитеру, питајући своје пратиоце да одаберу који од три америчка конзулата у Русији треба затворити као одговор на затварање руског конзулата у Сијетлу.