Министар Милан Кркобабић: Формирање сложених задруга које ће се бавити вишим „фазама прераде“

Министар задужен у Влади Србије за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, Милан Кркобабић узјавио је данас да је његово министарство урадило нешто „атипично“ изашло је из Београда и дошло у Покрајинску владу, да би разговарали о обнављању задругарства и формирању „сложених задруга“.

„Циљ је да сачувамо села Србије. Села која се лагано празне и пустоше, имамо намеру да на неки начин поново вратимо у живот“, рекао је Кркобабић и поручио да „само јединствени, удружени и окренути себи, можемо да идемо напред“.

Кркобабић је у Новом Саду о програму уз одобравање 825 милиона динара за оснивање нових и подстицање рада постојећих задруга, разговарао с академиком Драганом Шкорићем, председником Одбора САНУ за село, с професорима Пољопривредног факултета, покрајинским званичницима и председницима Задружних савета Србије и Војводине.

„Хоћемо тај програм да претресемо од почетка до краја, да видимо шта у њему можемо да поправимо, дорадимо, да оценимо шта је издржало пробу времена од годину дана, од када је тај програм покренут, као и да видимо шта нам говоре искуства која имамо“, рекао је Кркобабић.

Биће припремљен текст за Владу Србије која би га, после консултација с ресорним министарствима, усвојила и на основу тога би били објављени јавни позиви.

„Ово представља образац како можемо да дођемо до сагласја, да о битним стварима унапред отворено разговарамо с најкомпетентнијим људима, како би се дефинисали ти програми“, рекао је Кркобабић.

По његовим најавама, идеја је да ти програми почну идуће године, за најмање 60 до 70 што нових, што постојећих задруга.

Додао је да ће бити уведена и новина, а то је формирање „сложених задруга“.

„Ми смо спремни, издвајамо око два милиона евра за формирање пет сложених задруга. Нисам сигуран да ћемо формирати свих пет, али управо зато и разговарамо, јер желимо да имамо јасан концепт сложених задруга. Њих могу да формирају најмање две специјализоване или мешовите задруге, а препорука је да их буде и више“, рекао је Кркобабић.

Сложене задруге би требало да се баве вишим „фазама прераде“ или пословима којима објективно не могу да се баве друге задруге, јер немају ресурсе, људство или технологију.

„Спремни смо да у те сложене задруге уложимо бесповратна средства до пола милиона евра. Видећемо у којим то деловима Србије имамо здраве задруге које су способне да носе и формирају једну овакву сложену задругу“, рекао је Кркобабић и додао да очекује да ће у Војводини бити најмање једна таква.

Такве задруге би могле да се баве извозом, научно-истраживачким радом, истраживањем квалитета производа и тржишта, и да повежу мале произвођаче и газдинства.

Додао је да за око годину дана формирано више од 200 задруга широм Србије.

Оценио је да у Уставу србије село није „категорија“, те да сматра да би то требало да буде учињено, али тако што ће се село „само наметнути својим квалитетима“.

Бета