Техничко опитни центар – иновације у наоружању Војске Србије

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да би Техничко опитни центар (ТОЦ) до краја године требало да заврши испитивања више од 40 система који би, уколико испуне критеријуме у погледу квалитета, требало да уђу у наоружање Војске Србије.

Вулин је приликом обиласка Центра за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима казао да је улагање у институције попут ТОЦ-а или Војнотехничког института (ВТИ) „од највеће важности за Србију“.
„Без успешног, добро технолошки и кадровски опремљеног ТОЦ-а, не можемо имати успешну одбрамбену индустрију и сигурну Војску Србије. Нема компромиса када је у питању квалитет наоружања које улази у састав војске, и нема компромиса када је у питању безбедност њених припадника“, казао је Вулин а пренело Министарство одбране.

Вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић казао је да су данас приказана интегрална испитивања у којима више командно-информационих извиђачких платформи, на симулираном командном месту, припрема тактичку симулацију.

„Имали смо прилике да видимо и како ‘Милош’ може да уништава мете на великим даљинама, а затим да уђе у објекат дејства и дејствује по објектима у самом објекту и у сложеним ситуацијама, као што су талачке, када треба разликовати мете својих од противничких снага“, казао је Милорадовић.

Директор Техничко опитног центра Слободан Илић казао је да се у ТОЦ-у тренутно обављају испитивања снајперске и модуларне пушке 7,62 мм за потребе „Заставе, вишецевног ракетног система „Морава“, као и да су на интерним испитивањима у Војнотехничком институту модернизовани вишецевни бацач ракета „Огањ“ и други системи.

На полигону за испитивање теренских карактеристика БОВ точкаша данас је приказано савладавање вертикалних успона, бочног нагиба и водене препреке, а на депласману С испитивање ракете 128 мм побољшаних карактеристика, оптоелектронских система, модернизоване ракете „маљутка“ 2Ф, модуларних и снајперских пушака, као и балистичке заштите на исечку оклопа возила „Лазар 3“.

Бета