Београд – Приштина – како ће се ствари развијати даље

Србија не треба да излази из Бриселског споразума, али треба да инсистира на томе да се зна до када ће трајати његова имплементација. То је изјавио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и нагласио да дијалог о трајном решењу за питање Косова није ни почео.

– Јавност мора да схвати да се тренутно води дијалог о техничким питањима, а да дијалог о трајном решењу није ни почео јер Приштина не жели те разговоре – рекао је Дачић за РТС.

Он је изразио уверење да би бивша шефица европске дипломатије Кетрин Ештон повукла потпис с Бриселског споразума јер је, како тврди, разочарана његовом имплементацијом.

– Или тај договор постоји или не постоји, хоће ли ЕУ да то испуни или не, они су гарант, ми не бисмо ни требало да се бавимо тиме – рекао је Дачић.

На питање да ли је реално да се Заједница српских општина формира 20. априла јер Приштина прети новим хапшењима, Дачић је рекао да за разлику од Албанаца који су деведесетих година прошлог века формирали илегалне институције, Срби формирају оно што је договорено.

– Сви они лажу, лажу пред очима међународне јавности, која ћути на њихове лажи – рекао је Дачић.

На изјаву заменика косовског премијера Енвера Хоџаја да је дијалог немогућ због агресивне кампање Београда за повлачење независности Приштине, Дачић је одговорио контрапитањем:

– А није агресивна кампања кад они иду са амбасадорима САД, Француске, Велике Британије и исламских земаља да терају друге земље да признају Косово. То је врхунац безобразлука и цинизма – рекао је Дачић.

Он је нагласио да нема стабилности у региону без компромисног решења којег не може бити без уважавања и српских интереса.

– Немам никакве дилеме да дијалог треба да се настави – поручио је Дачић.

Он је, ипак, нагласио да пре пет година нико није могао ни да помисли да неће бити реализовано ништа од главног циља Бриселског споразума што је оценио као пораз међународне заједнице и ЕУ.

– Није имплементирана главна ствар – Заједница српских општина – казао је Дачић, те је нагласио да Србија не треба да излази из Бриселског споразума, али треба да инсистира до када ће трајати његова имплементација.

На питање ако се покаже да је Бриселски споразум само „мртво слово на папиру“, да ли би реализовао своју идеју да повуче потпис с тог споразума, Дачић је упитао „да ли је Србија та која није спровела Бриселски споразум“.

– Не можете тражити од некога ко је испунио своје обавезе да буде одговоран за нешто што неко други није урадио – поручио је Дачић.

Он је поновио да је једина могућа и брзо остварива идеја за питање Косова – разграничење, односно подела. Дачић је додао да Србија мора да заштити своје националне и државне интересе, да води рачуна о геостратешкој ситуацији и о будућности Србије.

Упитан за садржај правно-обавезујућег споразума Београда и Приштине, он је рекао да нико ни у ЕУ не зна шта то значи.

– Ако не зна Јоханес Хан, онда најмање ја то знам – рекао је Дачић.

Дачић је поручио да Србија никад неће признати независност Косова.

– Ми смо за дијалог и нећемо никога провоцирати, али не дамо на себе и своје достојанство. Ако не дође до компромиса, до решења ће доћи у нека друга времена – поручио је Дачић.

Упитан да ли искључује могућност да ће Војска Србије морати да интервенише на КиМ, и да ли је то реално и могуће, Дачић је рекао да „ми сада улазимо у сферу јавне речи, за коју уопште не би било добро да у јавној сфери изговарамо“.

– Ви хоћете да ја кажем или да нећемо да реагујемо ако нападну север, што онда значи да слободно могу да нападну, или да ћемо да употребимо војску – па ће сви да скоче и кажу спремате се за рат – рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да Србија никад неће ратовати, али да мора да брани свој народ.

– Ту нема никакве дилеме – закључио је Дачић.

Интермагазин